Volledig scherm
© Thinkstock

Emmerik verzet zich tegen windpark Den Tol

NETTERDEN/EMMERIK - De Stadt Emmerich am Rhein heeft bij de gemeente Oude IJsselstreek formeel bezwaar gemaakt tegen het windmolenpark Den Tol, dat de bouw van negen windmolens aan de oostzijde van Netterden omvat. Dat is geen nieuw, maar een aangepast plan.

Vorig najaar vernietigde de Raad van State het oorspronkelijke plan voor de bouw van tien molens. Het nieuwe plan omvat negen windturbines op korte afstand van de Nederlands-Duitse grens. De Duitse overheid stelt dat de windmolens te dicht bij het vogelbeschermingsgebied Unterer Niederrhein komen te staan.

Europese regels
Emmerik verwijst in het bezwaar naar de minimale afstand van duizend meter die windmolens weg moeten blijven van dergelijke natuurgebieden. Volgens het stadsbestuur gaat het om een vogelbeschermingsgebied dat onder Europese regels valt. En dat betekent dat de aanwezigheid van de Nederlands-Duitse grens geen rol speelt bij het bepalen van die minimale afstand.

Ook de Nederlandse overheid moet zich volgens de Duitse buren aan die afstand van minimaal duizend meter houden, omdat het gaat om bescherming van vogelsoorten.

Vier zones
Emmerik heeft zelf vorig jaar vier zones aangewezen waar nieuwe windmolens mogen worden gebouwd. Die plekken liggen allemaal aan de noordkant van Emmerik. Drie daarvan liggen op enkele tientallen meters van de grens met Nederland; één sluit nagenoeg aan op het windpark Netterden-Azewijn, waar sinds vorig najaar zes molens draaien. Dat windpark ligt ten noordwesten van Netterden. Volgens de woordvoerder van Emmerik kan in elk van de zones één windmolen worden gebouwd.

De gemeente Montferland had bezwaar gemaakt tegen een van de zones die door Emmerik waren aangewezen voor windmolens. Maar de gemeente laat weten dat dit bezwaar inmiddels is ingetrokken.

Achterhoek