Volledig scherm
Bezoekers bekijken de plek waar de windturbines gepland zijn. © Jan van den Brink

Etten zegt 'nee' tegen windmolens

ETTEN - De inwoners van Etten en Gaanderen willen niet dat er windmolens komen bij waterzuiveringsinstallatie De Pol, tussen beide dorpen en Doetinchem.

Dat bleek dinsdagavond tijdens een inloopavond in zaal Köster in Etten. De avond werd verzorgd door het Waterschap Rijn en IJssel, de partij die de windmolens wil bouwen. Het waterschap wil in 2025 energieneutraal zijn.

Hoogspanningsmasten
Vooral de combinatie met de hoogspanningsmasten die op dit moment worden gebouwd, zet kwaad bloed bij de mensen uit Etten en Gaanderen. Ze willen niet nog meer hoge masten in hun gebied.

„Na de bouw van die masten zijn we ons in de plannen van het waterschap gaan verdiepen", zegt Tim Zweers van actiegroep De Horizonstrijders. „De windmolens zijn niet nodig. Het waterschap kan ook energieneutraal worden met zonnepanelen, waterkracht, biovergisting en de inkoop van groene stroom."

Drie locaties
Heemraad Antoinet van Helvoirt van het Waterschap Rijn en IJssel is de hele avond in gesprek met omwonenden. Het waterschap heeft nog drie locaties op het oog (Duiven, Olburgen en Zutphen) voor in totaal maximaal vijf windmolens. „We nemen deze geluiden zeker mee in onze afweging", zegt ze aan het eind van de avond. „Op 14 maart beslist het algemeen bestuur of we verder gaan met windmolens, en zo ja waar."

Volledig scherm
Heemraad Antoinet van Helvoirt van het waterschap in gesprek met een tegenstander van windmolens. © Jan van den Brink
Volledig scherm
De argumenten van de tegenstanders. © Jan van den Brink
  1. Leerlingen bouwen duurzame miniatuur-huisjes voor nieuwe opleiding in Ulft

    Leerlingen bouwen duurzame mi­ni­a­tuur-huis­jes voor nieuwe opleiding in Ulft

    ULFT - Maak een duurzame woning, zonder dakpannen, zonder bakstenen, en ook nog eens niet groter dan 36 vierkante meter. Dat was de opdracht voor de bijna 60 leerlingen van de nieuwe opleiding Smart Building van het Graafschap College in Doetinchem. Het eindresultaat van 27 van hen is te zien in de hal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft - 27 schaalmodellen van een tiny house, een minihuisje dat ook nog eens duurzaam is.

Achterhoek