Volledig scherm
Soldaten in de Dorpsstraat van Etten. © Theo Kock

Ettens ‘vuurgevecht’ als opwarmertje voor grote herdenking van bevrijding in de zomer

ETTEN - Tientallen Duitse en Canadese soldaten stonden zaterdagmiddag in de Dorpsstraat van Etten zwaarbewapend tegenover elkaar. Wie er gewonnen heeft wordt pas in de zomer van 2020 duidelijk, als het openluchtspel ‘Van bezetting tot vrijheid’ wordt opgevoerd. 

De eerste slag is voor de organisatie: zaterdag gingen er 1400 kaarten weg, de voorstelling van zaterdag 6 juni was om 13.00 uur al uitverkocht.

,,Ook de voorstelling van de vrijdag loopt al goed vol”, vertelde Toon Helmes na afloop van het gevecht, waar een stuk of veertig re-enactors aan mee deden, in de rol van soldaat uit de Tweede Wereldoorlog. ,,We hebben in Etten een naam opgebouwd met openluchtspelen, veel mensen willen er blijkbaar op tijd bij zijn.”

Eerste indruk

In de Dorpsstraat waren zaterdag twee korte voorstellingen te zien, die een eerste indruk gaven van het spel dat volgend jaar voor de 75-jarige herdenking van de bevrijding wordt opgevoerd. De acties van de soldaten werden aangekleed met origineel legermaterieel zoals jeeps, vrachtwagens en gevechtswagens van Keep them rolling.

Het podium wordt gevormd door de Dorpsstraat ter hoogte van het klooster. Daar wordt een tribune met 1035 zitplaatsen opgebouwd, naast het klooster komt een podium terwijl ook de straat zelf in het spel wordt opgenomen.

Het spel ‘Van bezetting tot bevrijding’ wordt volgend jaar breed opgezet. Helmes: ,,Voor de geallieerden en de Duitse troepen hebben we in totaal 75 rollen te vergeven, dan zijn er nog veertig re-enactors, het koor van honderd man, de harmonie, de pipers uit Apeldoorn en nog tal van figuranten.”

  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek