Volledig scherm
© Thinkstock

Fair voor mensen met een lege portemonnee

ULFT - Het woord armoede gebruiken de organisatoren liever niet. Want: te negatief. Het evenement ‘Doe mee, verzilver je moment’ is echter wel meer dan een gezellige herfstfair in de SSP-hal in Ulft.

Naast sportieve, muzikale en creatieve activiteiten zijn er verenigingen en organisaties die bezoekers met een lege portemonnee aanspreken om actief te worden in de samenleving. Ook is er een banenmarkt met daarbij workshops over bijvoorbeeld sollicitatievaardigheden. ,,Je kunt komen voor een kopje koffie maar ook als je zoekt naar vrijwilligerswerk of aangepast werk. En als je er niet uitkomt zijn er coaches die je verder kunnen helpen’’, vertelt Ivon van de Wetering.

Zij is een van de coaches van de Werkgroep Stap Vooruit, die zich inzet voor mensen die het lastig hebben om zich te redden in de samenleving. Samen met het Sociaal Werk Oude IJsselstreek en de Raad van Kerken organiseert de werkgroep de markt in herfstsfeer.

Dag van de Armoede

Quote

Er zijn steeds meer mensen die schulden hebben en zich terugtrek­ken uit de samenle­ving

Kor Datema, Raad van Kerken Oude IJsselstreek

Natuurlijk is het geen toeval dat het evenement wordt gehouden op de 17de oktober, de Dag van de Armoede. Maar dat woord gebruiken ze liever niet, zegt Van de Wetering. ,,Dan wijs je meteen op het negatieve, terwijl wij juist de kansen en de mogelijkheden die er zijn om weer mee te doen centraal zetten.’’

In Oude IJsselstreek is een toenemende groep die het financieel moeilijk heeft, weet Kor Datema, predikant van de Protestante Gemeente Varsseveld en actief in de Raad van Kerken Oude IJsselstreek. ,,Er zijn steeds meer mensen die schulden hebben en zich terugtrekken uit de samenleving. Ze doen de gordijnen dicht en komen de deur niet meer uit.’’

Ze vinden het van belang de positieve insteek te benadrukken. ,,Want eigenlijk heeft iedereen wel een beperking. In je hoofd, in je lichaam of in je portemonnee. Dat moet je er niet van weerhouden mee te doen in de maatschappij’’, zegt Van de Wetering.

Laaggeletterdheid

Laaggeletterdheid is een van de oorzaken waardoor mensen in problemen komen, weet Datema. ,,Je kunt al in de schulden komen door laaggeletterdheid, omdat je een rekening niet kan lezen of niet goed begrijpt. Op de herfstfair kun je een maatje vinden, een coach of iemand ontmoeten met hetzelfde probleem.’’

Met de combinatie van gratis activiteiten en de aanwezigheid van verenigingen en instanties die kunnen helpen, zijn beletsels om de deur uit te komen weggenomen, hopen de organisatoren.

Opening

De Herfstfair wordt woensdag 17 oktober gehouden. Burgemeester Otwin van Dijk is om 10 uur present om de opening te verrichten. ’s Middags vertelt wethouder Peter van de Wardt op welke manier de gemeente zorgt dat iedereen de kans heeft om actief te zijn in de samenleving. De herfstfair duurt tot 17 uur. Vanaf het Borchuus in Varsseveld rijdt een gratis pendelbus naar het DRU Industriepark.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek