Volledig scherm
PREMIUM
Gerard Burgers stopte vorige maand als boer en heeft daar absoluut geen spijt van. © Jan Ruland van den Brink

Gestopt als boer voordat de bom barstte en Malieveld vol stond met tractoren: ‘De druk is eraf’

WESTENDORP - Het grootste boerenprotest ooit kwam er niet zomaar. De maat is vol. Gerard Burgers (58) uit Westendorp stopte vorige maand al als boer. Vanwege een hernia, maar ook vanwege de eeuwige druk. 

Het niet meer hoeven. Dat bevalt Gerard Burgers nog het meest aan zijn niet-boerenbestaan. Het niet hoeven bezighouden met al die randzaken. Het niet alert hoeven zijn op controleurs die ieder moment zijn erf op kunnen rijden en checken of de koeien lang genoeg buiten hebben gestaan.

Het niet hoeven opstaan voor het melken en daardoor later naar bed kunnen. Burgers, partner van De Gelderlander-columnist Irene van der Aart, ging er woensdagavond dan ook eens goed voor zitten toen zijn favoriete club aantrad in de Champions League.

,,Ik zei al in augustus: als Ajax de voorrondes niet overleeft, kan ik net zo goed boer blijven.”

Met wat voor gevoel zat u een dag vóór die voetbalwedstrijd achter de televisie?
,,De boeren kregen met hun protest de handen op elkaar van het publiek. En wat me opviel: alle boeren die op tv kwamen, spraken ineens vloeiend Nederlands! Als dit Frankrijk was geweest, dan zou Den Haag drie weken zijn bezet.

Hier word denk ik het minst gestaakt van alle EU-landen. Maar dit was goed zo voor één keer. Je moet zoiets niet te vaak doen. Nu hebben ze het over een protest op Schiphol, maar dat gaat mij te ver.”

Quote

Dit protest was goed zo voor één keer. Je moet zoiets niet te vaak doen.

Gerard Burgers
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek