Volledig scherm
Politie struint over het terrein van afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld waar diverse instanties donderdagochtend een grootscheepse controle houden. © Jan Ruland van den Brink

Grootscheepse inval afvalverwerker Ter Horst uit Varsseveld, buurtbijeenkomst al ingepland

updateVARSSEVELD - Afvalverwerkingsbedrijf Ter Horst uit Varsseveld wordt sinds donderdagochtend binnenstebuiten gekeerd. Verschillende overheidsdiensten zijn betrokken bij deze grootscheepse actie die tot 14.15 uur duurde. Volgens de politie is de controle gehouden 'vanwege het vermoeden dat diverse wet- en regelgeving wordt overtreden'. Omwonenden worden vanavond bijgepraat tijdens een besloten bijeenkomst op het gemeentehuis van Oude IJsselstreek.

Het zou gaan om overtredingen op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden. Personeel van de afvalverwerker heeft zich verzameld bij het kantoor, wachtend op wat komen gaat. ,,Ons is verder ook niets verteld’’, merken werknemers op die zittend in tuinstoelen de ontwikkelingen afwachten.

De controle wordt gehouden door politie, Omgevingsdienst Achterhoek, provincie Gelderland, Inspectie SZW, gemeente Oude IJsselstreek, Waterschap, RIEC Oost-Nederland en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onder regie van het Openbaar Ministerie.

Voorlichtingsbijeenkomst

Op het gemeentehuis van Oude IJsselstreek is vanavond een besloten voorlichtingsbijeenkomst voor omwonenden van de afvalverwerker in Varsseveld. Deze bijpraatsessie stond al langer gepland, zo bevestigt een gemeentewoordvoerder. Buurtbewoners zijn per brief voor deze bijeenkomst uitgenodigd. En nee, het is inderdaad geen toeval dat deze uitgerekend vanavond plaatsheeft, zo stelt de woordvoerder desgevraagd. Het is ook niet voor het eerst dat een dergelijke bijeenkomst met Ter Horst op de agenda wordt belegd. In de brief werd overigens niet gerept over de inval van deze morgen. 

Eerdere controles

Volledig scherm
JV 12072018 Varsseveld Inval Ter Horst Milieu politie / Foto : Jan Ruland van den Brink © Jan Ruland van den Brink

Afvalverwerkingsbedrijf Ter Horst is in 2017 twee keer gecontroleerd door de provincie Gelderland. Beide keren zijn onderdelen van de milieuvergunning nagekeken. Destijds zijn geen tekortkomingen geconstateerd, alleen één brandslang bleek poreus te zijn. Dat was in april verholpen.

De afgelopen jaren kwam het bedrijf verschillende keren in het nieuws doordat er brand woedde. De laatste keer was in mei 2017 toen er brand woedde in de opslag voor afval van horecabedrijven. In augustus 2015 ontstond brand in een afvalberg met metaal, in december 2014 deed zich een brand voor in huisafval en in maart 2012 ontstond er brand in een papiervoorraad. De exacte oorzaak van dit soort branden is vaak niet te achterhalen,  het komt geregeld voor dat er vuur oplaait omdat er iets is gaan broeien.

Bij de gemeente Oude IJsselstreek komen regelmatig klachten binnen over het bedrijf. Het gaat daarbij om stank- en stofoverlast.

Het bedrijf in Varsseveld is onderdeel van de Ter Horst Groep. Deze groep heeft daarnaast ook vestigingen in Goor, Veenendaal en het Duitse Bocholt. Bij deze filialen is het business as usual.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek