Volledig scherm
PREMIUM
Jonkvrouw Olga van Schuylenburch en schrijfster Aggie Daniëls in de tuin van kasteel Wisch in Terborg. © Jan Ruland van den Brink

‘Hier in Terborg bleef Olga de vrouwe van Wisch’

TERBORG - Volgend jaar bestaat het stadje Terborg 600 jaar. De stad is direct verbonden aan Kasteel Wisch, het oorspronkelijke huis van de Heren van Wisch maar al meer dan 150 jaar eigendom van de familie Van Schuylenburch. Aggie Daniëls dook in het verleden en schreef een boek over het kasteel.

Een boek over de jonge historie van het deels vijftiende eeuwse kasteel Wisch in Terborg. Het moest er een keer van komen, maar in eerste instantie had Aggie Daniëls niet in de gaten dat zij het zou worden, die het boek zou gaan schrijven. ,,Mijn eerste contact was met kasteelheer Philippe Vegelin van Claerbergen, in 2005.  

Ik ging naar het kasteel vanwege de jaarlijkse Monumentendag. Die had als thema Pracht & Macht. Ik heb gewoon aangebeld. De kasteelheer was heel vriendelijk, maar antwoordde eigenlijk alleen met ‘ja’ of ‘nee’. Daar kan je niet echt een boek mee volschrijven hè.”

Benaderbaar

Maar niet getreurd. Op het kasteel woont ook Olga van Schuylenburch, de moeder van Philippe en bijna haar hele leven woonachtig in Terborg. ,,Iedereen waarschuwde me. Zij zou moeilijk benaderbaar zijn... Totaal niet! Ze vond het hartstikke leuk dat ik haar vragen begon te stellen over haar tijd op het kasteel, over haar jeugd, de familie. Van het ene bezoek volgende al snel meer bezoeken. Zo ontstond langzaam maar zeker het idee voor een boek.”

Quote

Het leven van kasteel­vrouw Olga van Schuylen­burch laat zich lezen als een roman.

Aggie Daniëls, Schrijfster
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek