Volledig scherm
Wonion-directeur Gerrolt Ooijman. © Wonion/ PR

Huren in Achterhoek gelijk of beperkt omhoog

ULFT/ WINTERSWIJK - Huurders in de Achterhoek gaan vanaf 1 juli beperkt meer huur betalen voor hun woning. Voor sommige huizen blijft de huurprijs zelfs gelijk. Dat geldt bijvoorbeeld voor 700 huurders van Wonion, dat 4.000 huizen verhuurt in Oude IJsselstreek. ,,Hier past de huurprijs al goed bij de kwaliteit van de woning en dan is een huurverhoging niet nodig’’, zegt directeur Gerrolt Ooijman.

Huurders bij De Woonplaats gaan dit jaar gemiddeld 1,5 procent meer betalen, dat is net iets onder het inflatiepercentage van 1,6 procent. De Woonplaats is in het grootste deel van de Achterhoek actief, met huizen in Aalten, Berkelland, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland en Winterswijk. Voor een groot aantal huizen volgt de corporatie de principes van huursombenadering, laat woordvoerder Kristy Nijland weten. ,,Dat betekent dat iemand die al jaren huurt en daardoor relatief weinig betaalt, de grootste stijging krijgt. Hierdoor wordt het verschil met andere huurders in een zelfde huis kleiner.’’

Sité

Sité Woondiensten (huurders in Doetinchem en Bronckhorst) en Wonion baseren hun huurverhoging ook grotendeels op die benadering. Bij Sité is de gemiddelde stijging van de huurprijs met 2,4 procent wel wat hoger. ,,Maar daarmee zitten we nog wel onder de maximale stijging van 4,1 procent die we mogen doorvoeren van het Rijk’’, zegt woordvoerder Ester Helming van Sité.

De reden dat de stijging bij Sité wat hoger is, is de verhuurdersheffing. Die kost de corporaties miljoenen. Maar volgens de corporatie is het oneerlijk de kosten voor deze heffing alleen op de schouders van huurders te laten rusten. ‘Daarom bezuinigen wij op onze bedrijfsvoering en kijken we kritisch naar het plannen van grote investeringen zoals renovatie en sloop met vervangende nieuwbouw’, aldus Sité. Alle huurders krijgen binnenkort een brief waarin staat wat hun huurprijs per 1 juli wordt.

ProWonen (Bronckhorst en Berkelland) verhoogt de huur van de woningen met het inflatiepercentage van 1,6 procent naar eigen zeggen ‘zo min mogelijk’.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek