Eén van de enorme transformatoren wordt geplaatst bij het elektriciteitsverdeelstation in Ulft.
Volledig scherm
Eén van de enorme transformatoren wordt geplaatst bij het elektriciteitsverdeelstation in Ulft. © pr

Joekels van transformatoren maken komst van wind- en zonneparken in Oude IJsselstreek mogelijk

ULFT - Het elektriciteitsverdeelstation in Ulft is met twee enorme transformatoren uitgebreid. De transformatoren zijn nodig om in de toekomst elektriciteit van wind- en zonneparken op te vangen en door te zetten op het netwerk.

In Oude IJsselstreek zijn diverse plannen ontwikkeld voor wind- en zonneparken. Het probleem is dat een deel van het elektriciteitsnet rond Ulft is volgeraakt. Daardoor zouden deze parken geen elektriciteit kunnen leveren. Als het verdeelstation klaar is met de uitbreiding kunnen de benodigde kabels aangelegd worden. De verwachting is dat het verdeelstation in 2021 de capaciteit voor uitbreiding op orde heeft. 

Betrouwbaar

‘Het Nederlandse elektriciteitsnet is een van de betrouwbaarste ter wereld, maar niet ingericht op grootschalige lokale teruglevering van wind- en zonnestroom”, erkent gebiedscoördinator Joël van Tiem van Liander in een persbericht over de uitbreiding. Voor de kenners: de twee transformatoren hebben elk een vermogen van 40MVA. 

Volgens Liander kan het werk voor de plaatsing van de transformator en straks ook de kabels gewoon doorgaan, ondanks de coronacrisis. De medewerkers kunnen zich tijdens het werk aan de RIVM-richtlijnen houden.

Achterhoek