Volledig scherm
De kerk in Terborg © Jan van den Brink

Kerkelijke kunst blijft behouden voor parochie

TERBORG/GAANDEREN - Bijzondere kunstwerken uit de Georgiuskerk in Terborg blijven behouden voor de Maria-Laetitiaparochie. De historische altaarluiken, tabernakel en vier heiligenbeelden worden zaterdagavond ingezegend tijdens een bijzondere dienst in de Sint Martinuskerk in Gaanderen. 

De kunstwerken hoorden bij de kerncollectie van de inmiddels gesloten Terborgse kerk. De zogenoemde retabels zijn ontworpen door de beroemde architect Pierre Cuypers, de man die als ontwerper ook verantwoordelijk was voor het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam. 

Wonderbare spijziging

De houten luiken zijn verfraaid met voorstellingen van de wonderbare spijziging en de bruiloft van Kana. De retabels stammen oorspronkelijk uit 1924. De afgelopen weken hebben vrijwilligers heel wat uren gestoken in het schoonmaken en opfrissen van de kunstwerken. De retabels zijn beschikbaar gesteld door de eigenaren, de familie Kaak.

Daar blijft het niet bij. De Sint Martinuskerk heeft ook een volledig vernieuwde opbaarruimte gekregen, gebouwd en ontworpen door vrijwilligers. Voortaan is het mogelijk om in de eigen kerk of woonplaats opgebaard te worden. Tijdens de viering van komende zaterdag wordt ook de opbaarruimte ingezegend. De viering met pastoor Pauw begint om 19.00 uur.

Tekst en uitkeg

Ook op zondag is het tussen 10.00 en 12.00 uur mogelijk om een kijkje te komen nemen bij de retabels en de opbaarruimte. Er zijn dan presentaties. Vrijwilligers geven tekst en uitleg.

De Sint Martinuskerk kreeg al de beschikking over het pijporgel en altaar van de Augustinuskerk, die al eerder is gesloten voor de erediensten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek