Volledig scherm
Een volle St. Werenfriduskerk voor de uitvoering van de Matthäus Passion. © Bart Harmsen

'Matthäus Passion in Zieuwentse kerk heeft geen noot te veel en geen noot te weinig’

ZIEUWENT - De Matthäus Passion wordt vrijdagavond opgevoerd in de Zieuwentse Sint Werenfriduskerk. Groots in vorm, groot in passie en groot in uitdrukkingskracht: voor de Lichtenvoordse dirigent Emile Engel is het passiespel van componist Johann Sebastian Bach in alle opzichten een indrukwekkend muziekstuk, een ‘gewijde opera’.

Het bijna drie eeuwen oude werk is een absolute topper in het aanbod van klassieke muziek. Engel: ,,Groter dan Bach is er niet, dat zeggen alle musici. Ook in de popmuziek gebruiken ze zijn werk. En in de Matthäus Passion past alles perfect in elkaar, er is geen noot teveel en er is geen noot te weinig.”

Authentieke uitvoering

Engel is morgen de muzikaal leider van de opvoering in de Zieuwentse kerk, georganiseerd door de stichting Paaspop Klassiek. ,,Een authentieke uitvoering, met originele instrumenten uit de tijd van Bach of kopieën, ook gestemd zoals toen gebruikelijk was.”

Op het podium zit het Concerto Barocco, dat gespecialiseerd is in het spelen van muziek uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Traditie

Met de uitvoering sluit Zieuwent aan op een Nederlandse traditie. Sinds 1912 wordt de Matthäus Passion op steeds meer plaatsen in Nederland in de paastijd uitgevoerd. Engel snapt die nog steeds groeiende belangstelling voor het werk wel. ,,Bach zuigt je naar het podium. Eén keer luisteren is niet genoeg. Ook na tien jaar weet je het nog steeds niet.”

De Matthäus Passion wordt morgen (Goede Vrijdag) om 19.30 uur opgevoerd in Zieuwent. Kaarten zijn te koop op www.paaspopklassiek.nl. Op die website kunnen plaatsen worden vastgelegd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Plan voor nieuwe woonwijk Silvolde voorbeeld voor bestrijding woningnood in hele Achterhoek
    PREMIUM

    Plan voor nieuwe woonwijk Silvolde voorbeeld voor bestrij­ding woningnood in hele Achterhoek

    MARIËNVELDE/SILVOLDE Krapte op de woningmarkt. Nauwelijks woningen voor starters en senioren. Veel mensen die het niet lukt een woning te huren of kopen die past bij hun behoefte. Die vraag naar passende woonruimte vraagt volgens ondernemer Stef Beumer van Groenvast BV om een nieuwe aanpak. Om ideeën te delen rondom dit thema wordt op vrijdagochtend 1 november een mini-congres gehouden in het geografische hart van de Achterhoek: Mariënvelde.

Achterhoek