Volledig scherm
De stichting Erfgoed Landfort krijgt een miljoen euro subsidie van de provincie.

Miljoen euro als steun in de rug Huis Landfort

MEGCHELEN  - De restauratie van Huis Landfort bij Megchelen krijgt een flinke steun in de rug van de provincie Gelderland. Het provinciaal bestuur heeft een miljoen euro toegezegd om de plannen van de stichting Erfgoed Landfort mogelijk te maken.

Huis Landfort  moet met hulp van onder andere de provincie de grandeur van weleer terugkrijgen. Het rijksbeschermde complex wordt beter toegankelijk gemaakt met een lift en een invalidentoilet. In een later stadium worden ook de bijgebouwen, bruggen en het omliggende park opgeknapt. De stichting Erfgoed Landfort wil van het Landfort een ontmoetingsplek maken voor iedereen die zich bezig houdt met het behoud en beheer van historische buitenplaatsen in Nederland.  

Huis Landfort was twee jaar geleden nog het duurste huis van Gelderland. Het landgoed stond toen te koop voor 7,5 miljoen euro. Uiteindelijk heeft de stichting de gebouwen en het land er omheen gekocht.

Doesburg

Niet alleen het Landfort krijgt steun. Ook de Commanderij in Doesburg krijgt 310.092 euro van de provincie. Door deze bijdrage kan het gebouw gerestaureerd worden en gereed gemaakt worden om het Lalique museum in de Commanderij te huisvesten. Het gebouw is een rijksmonument. Met de bijdrage kunnen historische elementen gerestaureerd worden en wordt leegstand van het bijzondere pand voorkomen. 

De Achterhoek wordt goed bedeeld bij de verdeling van de provinciale gelden voor historisch erfgoed. Eerder dit jaar werd ook al een bedrag van bijna 2 miljoen euro gereserveerd voor Achterhoekse gebouwen: de Koenders Möll in Braamt, de kerktoren van de Nederlands-hervormde kerk in Silvolde, het schip van de Jacobskerk in Winterswijk, het Streekarchief in Doesburg en stiltecentrum Bethlehem in de Willibrordsabdij nabij Doetinchem.

Volledig scherm
Een unieke foto uit de begintijd van de fotografie: Landfort met de familie Luyken in 1854. De foto maakt deel uit van het restauratiearchief. FOTOBRONfoto Ecal
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek