Erfgoed Landfort krijgt 2 miljoen euro van het rijk om het huis en de tuin te restaureren.
Volledig scherm
Erfgoed Landfort krijgt 2 miljoen euro van het rijk om het huis en de tuin te restaureren. © Léontine van Geffen-Lamers

Miljoenen voor plannen Huis Landfort; ook Huis Sevenaer krijgt forse steun

MEGCHELEN - De restauraties van Huis Landfort bij Megchelen en Huis Sevenaer in Zevenaar krijgen een flinke steun in de rug van de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed. Huis Landfort krijgt ruim 2 miljoen euro voor de noodzakelijke restauratie van het landgoed, Huis Sevenaer zelfs 2,5 miljoen.

Huis Landfort stamt oorspronkelijk uit de veertiende eeuw. Met de steun van allerlei fondsen en overheden moet Huis Landfort de grandeur van weleer terugkrijgen. In totaal is een bedrag van zo'n 6 miljoen euro nodig. Eerder kregen de initiatiefnemers al een miljoen euro van de provincie Gelderland.

Het geld wordt besteed aan het verdere herstel van het landhuis, de Ottomaanse duiventil, de monumentale voorbrug en het landschapspark. Het is de bedoeling dat de restauratie in 2022 afgerond wordt. 

Buitenplaatsen

Huis Landfort gaat vanaf dat moment dienen als nationaal centrum voor de Nederlandse buitenplaatsen. Bezoekers kunnen kennis maken met deze en andere buitenplaatsen en de Nederlandse buitenplaatscultuur. De tuin en het park worden toegankelijk voor het publiek. Het huis zelf kan bezichtigd worden op aanvraag in groepen.

Sevenaer

In totaal hebben 27 rijksmonumenten een fors bedrag gekregen van het ministerie van OC&W. Een ander bekend huis in de regio, Huis Sevenaer in Zevenaar heeft een bedrag toegekend gekregen van 2,5 miljoen euro. Huis Sevenaer wordt een ecologisch ontmoetings- en kenniscentrum met respect voor de oorspronkelijke functie van de kasteelboerderij.

Huis Sevenaer, kasteel aan de oostzijde van Zevenaar.
Volledig scherm
Huis Sevenaer, kasteel aan de oostzijde van Zevenaar. © KV/DG

Achterhoek