Volledig scherm
Oude IJsselstreek stevent af op een miljoenentekort voor onder meer de jeugdzorg. Foto ter illustratie. © ANP

Miljoenentekort jeugdzorg in Oude IJsselstreek

GENDRINGEN - Oude IJsselstreek stevent af op een miljoenentekort voor Wmo en de jeugdzorg. De verwachting is dat eind dit jaar een tekort is van 2,8 miljoen euro voor het sociale domein. Zonder ingrijpen loopt het tekort op naar 4 miljoen voor 2019.

Dat staat in een memo dat deze week naar de raad is gestuurd. Vooral de jeugdzorg is veel duurder geworden. 'In de zomermaanden zijn voor de jeugdzorg de kosten exponentieel gestegen', schrijft het college. Ook hogere kosten voor huishoudelijke hulp en eigen bijdragen in de zorg dragen bij aan het dreigende miljoenentekort, aldus het college.

Analyse

Het is niet duidelijk waardoor de zorgkosten zo extreem zijn gestegen. De gemeente is bezig met een 'inhoudelijke analyse' naar de oorzaken hiervan. 'De verwachting is dat ook elders, in de regio en landelijk, onderzoek naar de ontstane situatie zal plaatsvinden'.

Oude IJsselstreek vangt het financiële tekort op in de begroting 2019-2022, die begin oktober in de raad wordt besproken. De gemeente kan namelijk geen beroep doen op de zogenoemde stroppenpot van het Rijk, een fonds met 200 miljoen euro waaruit gemeenten die forse verliezen schrijven, gecompenseerd worden. Daarvoor is het tekort onvoldoende.

2017

Ook over 2017 was er verlies op het sociaal domein, maar dat was met 480.000 euro veel kleiner dan het miljoenentekort dat nu wordt verwacht. Het college bespreekt met de raad hoe de gemeente vanaf 2020 weer in de plus kan komen.

Oude IJsselstreek kan nu niet inhoudelijk reageren op het memo vanwege vakantie van verantwoordelijk wethouder Bert Kuster.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek