Volledig scherm
De bankpas van Mellée wordt nu door de oplichters ook op andere plekken op Marktplaats gebruikt. © Jan van den Brink

Opgelicht voor 10.000 euro door twee ondoordachte foto's

SILVOLDE - Het was voor Jan Mellée uit Silvolde haast een routinehandeling, maar met grote gevolgen. Door een foto van zijn bankpas te sturen naar iemand die via Marktplaats een muziekinstrument van hem wilde kopen, mist hij van zijn bankrekening zo'n 10.000 euro. En nog steeds wordt de foto van zijn bankpas misbruikt.

Mellée heeft een muziekhandel in Silvolde, maar doet ook wel zaken via Marktplaats. Een klant die geld voor een aankoop wilde overmaken, vroeg hem een foto van zijn bankpas met het banknummer te sturen. Dan zou hij de betaling regelen. Tot zover geen probleem. Het ging mis toen de koper wat later ook vroeg om een foto van de kleurencode uit het afleesapparaatje voor telebankieren van de Rabobank. „Het was natuurlijk dom dat te doen, maar in de haast heb ik me dat niet gerealiseerd”, zegt de Silvoldse musicus. De malafide klant bleek aan de informatie genoeg te hebben om de bankrekening van Mellée te plunderen.

Bende
Hij weet inmiddels dat het banknummer ergens in de omgeving van Enschede thuishoort, maar de politie zegt niets te kunnen doen omdat de bank klanten afschermt met het oog op de privacy. Mellée vermoedt dat achter het bedrog een bende met zogenaamde katvangers zit, die moeilijk te traceren is.

Opgelicht
Wat minstens zo vervelend is als de schade, is het feit dat de foto van de bankpas van Mellée nu wordt misbruikt op Marktplaats om bij klanten vertrouwen te wekken. „Keer op keer krijg ik reacties van mensen die vragen of ik wel weet dat mijn bankpas bij allerlei aanbiedingen staat, vooral op muziekgebied.” Mellée wordt zo ongewild geassocieerd met fraude. „Ook hieraan is kennelijk niets te doen. Alleen anderen uitdrukkelijk waarschuwen: trap er niet in als iemand om je bankpas vraagt.” Inmiddels is Mellée ook te zien geweest in het tv-programma Opgelicht, dat zijn waarschuwing onderstreept: hou die bankpas altijd stevig in de portemonnee.

Mellée vermoedt dat achter het bedrog een bende met zogenaamde katvangers zit

  1. Leerlingen bouwen duurzame miniatuur-huisjes voor nieuwe opleiding in Ulft

    Leerlingen bouwen duurzame mi­ni­a­tuur-huis­jes voor nieuwe opleiding in Ulft

    ULFT - Maak een duurzame woning, zonder dakpannen, zonder bakstenen, en ook nog eens niet groter dan 36 vierkante meter. Dat was de opdracht voor de bijna 60 leerlingen van de nieuwe opleiding Smart Building van het Graafschap College in Doetinchem. Het eindresultaat van 27 van hen is te zien in de hal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft - 27 schaalmodellen van een tiny house, een minihuisje dat ook nog eens duurzaam is.

Achterhoek