Volledig scherm
Leerlingen van het Almende College locatie Wesenthorst in Ulft. Deze locatie wordt afgestoten nadat de nieuwbouw in Silvolde voltooid is. © Theo Kock

Oppositie krijgt geëiste helderheid over extra miljoenen voor nieuw Almende

SILVOLDE - De oppositie in Oude IJsselstreek eist helderheid over de enorme kostenoverschrijding voor nieuwbouw van het Almende College in Silvolde. Dat wordt 3 miljoen euro duurder dan de eerder begrote 10 miljoen.

In een brief aan het college vragen de vier oppositiepartijen (VVD, PvdA, SP en D66) 'de raad de informatie te verstrekken die zij nodig heeft voor het beantwoorden van de vraag of zij bereid is extra middelen ter beschikking te stellen'. Het gaat voornamelijk om de brief waarin Achterhoek VO, het schoolbestuur waar het Almende College onder valt, uitlegt waardoor de bouw 3 miljoen euro duurder wordt.

Dat schrijven werd eerst geheim gehouden door het college, maar later alsnog beschikbaar gesteld. Raadsleden mochten de brief echter slechts inzien en niet kopiëren om nader te bestuderen. Over de brief zei verantwoordelijk wethouder Peter van de Wardt aanvankelijk dat de griffie die niet had doorgestuurd, maar daar kwam hij later op terug. ,,Ik heb dat ten onrechte gezegd, daarover heb ik u onduidelijk en niet juist geïnformeerd’’, zei hij in een commissievergadering eerder deze maand.

'Raad onder druk'

'Als informatievoorziening aan de raad niet goed functioneert, komt de controlerende functie van de raad onder druk te staan', schrijft de oppositie in de brief aan het college. 'Wij verzoeken u dan ook met klem de gevraagde stukken te verstrekken'.

De eerste 47 geheime documenten zijn nu maandag alsnog naar de raad gestuurd. Maar dat is nog niet alles, want sommige documenten kunnen volgens een gemeentewoordvoerder pas geopenbaard worden na 'input van derden'. Of hier ook de uitlegbrief van Achterhoek VO bij zit, is onduidelijk.

De nieuwe vmbo-locatie van het Almende College komt pal naast het Isala-gebouw aan de Laan van Schuylenburg. Van Wesenthorst in Ulft en Bluemers in Silvolde wordt afscheid genomen. De vmbo-leerlingen moeten in 2020 terecht kunnen in het nieuwe gebouw.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek