Optredens op onverwachte plekken tijdens Dag van de Achterhoekse Popmuziek

VIDEOULFT - Op 16 november, tijdens de Dag van de Achterhoekse Popmuziek, kun je op tal van locaties terecht voor de meest uiteenlopende muziek. Laten zien hoe rijk de Achterhoekse popmuziek is. Dat is volgens organisator Erik Ramaker de basisgedachte achter de Dag van de Achterhoekse Popmuziek.

Die basis werd zes jaar geleden gelegd bij de DRU in Ulft. ,,Die eerste editie was alleen hier in de DRU'', zegt Ramaker. ,,Daarna hebben we meteen besloten om meer naar buiten te treden en allerlei verschillende locaties aan het evenement toe te voegen.'' Op deze manier krijgen Achterhoekse muzikanten de gelegenheid zich in de kijker te spelen op bijzondere locaties die zichzelf op deze manier ook als podium te presenteren. 

Deze opzet bleek een succes. In de afgelopen jaren hebben tientallen bands op evenzovele plekken opgetreden. En dat hoeven bepaald geen reguliere concertpodia te zijn. Er werd gemusiceerd in de trein, bij een aannemer en bij een opticiën. Daarnaast speelden bands in 'gewonere' gelegenheden als Café Hendrixen in Doetinchem, Rockcafé Taste in Groenlo en Kashmir in Ulft.

Verrassend grote animo

Zowel de bands als de podia kunnen zich zelf inschrijven voor de Dag van de Achterhoekse Popmuziek. Vervolgens krijgen ze een bestand met alle deelnemers, waarna ze met elkaar in overleg kunnen over wie waar gaat spelen. Volgens Ramaker is de animo nog altijd verrassend groot. ,,Het is mooi om te zien dat er nog steeds heel veel muziek uit de Achterhoek komt. Van zo'n dertig procent van de bands die zich inschrijven heb ik nog nooit gehoord. Er zijn veel groepen die onder de radar blijven, nauwelijks het oefenhok uitkomen. Die kunnen zich op deze manier aan het publiek presenteren.''

Volledig scherm
Vorig jaar trad de band Liquid Love Machine op in de trein tussen Doetinchem en Winterswijk. © Theo Kock

Stevige muziek en meer

Niet alleen de locaties waar de bands spelen zijn zeer uiteenlopend, dat geldt ook voor de muziekstijlen die aan bod komen. ,,De Achterhoek staat van oudsher bekend als de regio waar stevige muziek vandaan komt'', zegt Ramaker, ,,maar er worden veel meer soorten muziek gemaakt. Ik denk dat we een goede doorsnee hebben.''

Opvallend noemt hij het aantal jonge singer-songwriters die van zich laat horen in de regio. ,,Het is mooi om te zien dat het van onderaf blijft doorstromen, dat er jonge aanwas is.''

Donnerwetter

De Dag van de Achterhoekse Popmuziek wordt op vrijdagavond 15 november afgetrapt met een optreden van Donnerwetter in de popzaal van de DRU in Ulft. Zaterdag 16 november spelen zeker veertig bands en acts op verschillende locaties door de hele Achterhoek. Zowel locaties als bands kunnen zich nog aanmelden voor het evenement.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek