Volledig scherm
Wellicht krijgt ook Oude IJsselstreek een milieustraat. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Oude IJsselstreek: duurzamer omgaan met grof afval

GENDRINGEN - De tijd dat stichting Aktief het oude bankstel aan huis komt ophalen, loopt in Oude IJsselstreek wellicht op zijn eind. De komende maanden gaat de politiek nadenken over de beste manier om grof huishoudelijk afval in te zamelen.

In Oude IJsselstreek kunnen inwoners naar Aktief bellen om oude huisraad aan huis op te halen, of zelf weg te brengen naar deze kringlooporganisatie. Grof tuinafval wordt een paar keer per jaar opgehaald. Voor puin, bouwafval of ander grof afval kunnen inwoners terecht bij diverse commerciële afvalverwerkers. Het ‘normale’ huishoudelijke afval wordt ingezameld in kliko’s.

De gemeente streeft er naar zo veel mogelijk afval te hergebruiken als grondstof, zegt wethouder Janine Kock (CDA). ,,Hoe meer je kunt hergebruiken, hoe meer energie je kunt besparen en de uitstoot van CO2 kunt terugbrengt. Het Rijk streeft er naar om in 2050 Nederland volledig circulair te laten draaien, dus alles met herbruikbare grondstoffen te produceren. Als je 0 procent restafval hebt voldoe je aan dat doel.’’

Hergebruik

Eerder heeft Oude IJsselstreek al stappen gezet om het fijn huishoudelijk afval zoveel mogelijk te scheiden en te kunnen hergebruiken. Nu wordt bekeken of dat met het grof huishoudelijk afval ook mogelijk is. De gemeenteraad mag nu kiezen uit zes manieren om dat grof huishoudelijk afval in te zamelen.

De scenario’s variëren van het handhaven van de huidige situatie tot aan het beginnen van een milieustraat met een kringloopwinkel en repaircafé om spullen te repareren. Wethouder Kock: ,,Dit laatste scenario is het duurste, maar brengt waarschijnlijk het meeste op qua duurzaamheid. We vragen de gemeenteraad wat de meest gewenste optie is.’’

Donderdag 28 november praat de gemeenteraad er voor het eerst over. Daarna worden verschillende mogelijkheden verder uitgewerkt. April volgend jaar moet een definitief  besluit vallen over de nieuwe manier van afvalinzameling.

Achterhoek