Volledig scherm
Stijn Sietzema en zijn moeder Saskia zetten containers buiten in Terborg. © Jan van den Brink

Oude IJsselstreek moet wennen aan vier kliko's voor afval

TERBORG - Vier kliko's in plaats van twee: inwoners van de gemeente Oude IJsselstreek moeten sinds 1 januari aparte afvalcontainers gebruiken voor plastic, oud papier, GFT en restafval. Veel Terborgenaren moeten er nog wel even aan wennen, zo blijkt bij een rondgang in de Julianastraat, Vulcaanstraat en Meidoornstraat.

Bewoners juichen het afvalscheiden op zich toe, maar vinden vier containers wel erg overdadig.

Tuin
„Het gaat van mijn tuin af", is een veelgehoorde reactie. Desondanks leveren de kliko's ook positieve reacties op: „Ik scheid nu wel meer afval dan vroeger", meldt de 13-jarige Stijn Sietzema uit de Prins Clausstraat.

Scheidpercentage
Met de nieuwe containers wil Oude IJsselstreek het 'scheidpercentage' van huishoudelijk afval in de gemeente vergroten. Volgens de gemeente wordt nu slechts 50 procent van het huishoudelijk afval 'soort bij soort' gescheiden: het doel is om dit percentage in 2020 naar 75 procent te verhogen.

Hergebruiken
Vooral het restafval kan omlaag, stelt de gemeente. 'In onze gemeente zorgen we per persoon voor ongeveer 260 kilo restafval per jaar. Van dit afval kan 70 procent eenvoudig als grondstof worden hergebruikt', meldt de gemeente op haar website. Oude IJsselstreek wil met de nieuwe containers ook afvalkosten besparen.

Lees meer over de nieuwe afvalbakken in de Gelderlander editie Achterhoek van donderdag 5 januari, of in onze e-paper.

  1. Leerlingen bouwen duurzame miniatuur-huisjes voor nieuwe opleiding in Ulft

    Leerlingen bouwen duurzame mi­ni­a­tuur-huis­jes voor nieuwe opleiding in Ulft

    ULFT - Maak een duurzame woning, zonder dakpannen, zonder bakstenen, en ook nog eens niet groter dan 36 vierkante meter. Dat was de opdracht voor de bijna 60 leerlingen van de nieuwe opleiding Smart Building van het Graafschap College in Doetinchem. Het eindresultaat van 27 van hen is te zien in de hal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft - 27 schaalmodellen van een tiny house, een minihuisje dat ook nog eens duurzaam is.

Achterhoek