Schurft bij bewoner van verpleeghuis De Schuylenburgh in Silvolde; 100 mensen preventief behandeld

VideoSILVOLDE - Bij een bewoner van woonzorgcentrum De Schuylenburgh in Silvolde is een zeer besmettelijke vorm van schurft aangetroffen. Om verspreiding te voorkomen worden meer dan honderd mensen uit de directe omgeving van het slachtoffer behandeld met medicijnen.

Schurft is een huidaandoening die voor veel overlast zorg en wordt veroorzaakt door een mijt die in de huidlaag doordringt en daar zijn eitjes legt. De kwaal is niet ernstig, maar wel heel vervelend. De mijt kan via huidcontact overgedragen worden.

Schurft heeft overigens niets te maken met een slechte hygiëne. Na de besmetting duurt het nog twee tot zes weken voordat er klachten ontstaan.

Wassen

Volledig scherm
Een arm van iemand met schurft. © Getty Images/iStockphoto

De Schuylenburgh heeft samen met het Slingeland Ziekenhuis en de GGD gekeken naar passende maatregelen. Om de ziekte te kunnen bestrijden, is in kaart gebracht wie met de bewoner in contact is geweest en wie risico loopt op besmetting.

Het gaat om bewoners, medewerkers, familie en vrienden. Naast een geneesmiddel, moeten deze mensen strikte regels naleven op het gebied van wassen van kleding en beddengoed.

Ook de plaatselijke huisartsen zijn gewaarschuwd. Mochten mensen last hebben van jeuk of het vermoeden hebben van een (nieuwe) huidafwijking, wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts. 

Achterhoek