Volledig scherm
De ribbelstenen worden gelegd langs de A18. © Rijkswaterstaat

Snelweg stiller door ribbelstenen langs rijbaan (video)

WESTENDORP - Bewoners van de Nijmansdijk in het buitengebied van Westendorp wonen voortaan een stuk stiller. Dat is het gevolg van de plaatsing van een strook ribbelstenen langs de rijbaan van de A18.

Doordat de goten in de betonstenen geluidsgolven naar boven afbuigen, is er 3 tot 4 decibel minder geluid op de gevels van huizen. Dat is vergelijkbaar met het effect van 'stil asfalt'.

Hlavering
Dat lijkt een kleine vermindering, maar Whisstone-ontwikkelaar 4Silence claimt dat mensen dat ervaren 'als een halvering van het geluid'.

Proef
De zogeheten diffractoren (Whisstones) liggen in een proefstrook over een lengte van 350 meter langs de Achterhoekse snelweg. Rijkswaterstaat meet de komende maanden de effecten. Er ligt ook een strook langs de N18.

Eerdere tests
De proef is een vervolg op de eerdere tests van de stenen langs onder meer de rondweg in Hummelo, waar een rij ribbelstenen ligt over een lengte van zo'n 200 meter. Volgens Rijkswaterstaat zijn de uitkomsten van die proef positief, maar is 'aanvullend onderzoek nodig op meer locaties, voordat het effect is aangetoond en mag meetellen in geluidsmodellen voor formele toetsing'.

Na de zomer worden de resultaten van de ribbelstenen langs de A18 en N18 bekend.

Bekijk hier een video met uitleg over de werking van de Whisstone

Voor het verminderen van verkeerslawaai heeft 4Silence een zogenaamde diffractie ontwikkeld, de "Whisstone". Weten wat de Whisstone precies doet? Bekijk het filmpje!

Achterhoek