Volledig scherm
Het spandoek voor de deur bij Kramp in Varsseveld. © Theo Kock

Spandoek bij Kramp als protest tegen afkalven cao

VARSSEVELD - Het uitblijven van een nieuwe cao voor de technische groothandels leverde dinsdagmiddag een protest op van vakbond FNV. Voor de deur van Kramp in Varsseveld werd een hoogwerker met spandoek ingezet.

Met de protestslogan 'De werkgevers TGH willen tot 2.686 euro afpakken van de werknemers. Dat pikken we niet' wordt aandacht gevraagd voor het geschil met de werkgevers in deze sector.

Toeslag
Een belangrijk geschilpunt is de toeslag van 50 procent die de werknemers volgens de cao krijgen voor de werkuren tussen 05.00 uur en 07.00 uur en tussen 18.00 uur en 20.00 uur. De toeslag wordt vooral betaald aan de werknemers die in de magazijnen en distributiecentra werken.

De werkgevers willen van die toeslag af, omdat de 24-uurseconomie met zich mee brengt dat er niet alleen in standaard kantooruren gewerkt kan worden.

Nadelig
Als de toeslag verdwijnt kan dat nadeel, afhankelijk van het aantal gewerkte uren, oplopen tot 2.686 euro bruto per jaar, vindt de vakbond FNV. Die wordt in het verzet gesteund door de collega-bonden De Unie en CNV.

Acties
De FNV-ers hebben verschillende acties gepland. Maandag protesteerden ze bij de boot van de Technische Unie in Alkmaar, dinsdagmiddag bij de hoofdingang van Kramp. De komende weken klinkt dat protest ook bij enkele andere technische groothandels in het land.

Achterhoek