Volledig scherm
Het originele document met de stadsrechten van Terborg wordt bewaard bij het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers in Doetinchem. © PR

Stadsrechten Terborg komen na 600 jaar weer thuis

TERBORG - Terborg krijgt zijn stadsrechten terug. Het document waarin de rechten beschreven staan wordt zondag met een heuse optocht naar het St. Jorisplein gebracht, in het hart van het Achterhoekse stadje.

Daar wordt even na 11.00 uur een bord met de originele tekst van het uit 1419 stammende document in de grond gezet, zodat iedereen het kan lezen. Het thuisbrengen van de tekst gebeurt in aanloop naar de viering van 600 jaar stadsrechten voor Terborg.

Optocht

Het papier wordt door leden van door het comité Terborg 600 in optocht naar het stadshart gedragen, voorgegaan door de Harmonie Terborgh. Start is om 11.00 uur aan de Ettenseweg bij de brug over de IJssel. 

Vanaf daar gaat het te voet naar het St. Jorisplein, waar 'Schepen' Frans Miggelbrink met voorlezen van een proclamatie de terugkeer van de stadsrechten officieel maakt. Hierna gaat het bord met het document de grond in . ,,Daar komt een begeleidende tekst met uitleg bij’’, zegt Els Bakker van het comité Terborg 600. De volledige tekst van het document wordt volgens Bakker niet leesbaar uitgeschreven.

De 'stadsverjaardag' van Terborg is op dinsdag 23 april 2019, maar ook in de periode daar omheen wordt zes eeuwen stad gevierd. Zo worden markante of bijzondere bewoners geportretteerd in het kader van het standbeeldenproject, wordt geprobeerd oud-Oranje te strikken voor een voetbalwedstrijd en is de finish van wielerkoers Ronde van de Achterhoek in 2019 in Terborg. De gemeente ondersteunt dit alles met een bijdrage van 10.000 euro.

Meer info over de viering van Terborg 600 jaar stad op terborg600.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’
    PREMIUM

    Blijft Intertoys in de Achterhoek en Liemers? ‘Zulke winkels moeten op zoek naar het gat in de markt’

    DOETINCHEM/WINTERSWIJK - De werknemers van vijf Intertoys-winkels in de Achterhoek en een in Zevenaar verkeren in grote onzekerheid. De winkelketen heeft uitstel van betaling aangevraagd en verwacht wordt dat zeker honderd van de vierhonderd vestigingen in Nederland gaan sluiten. Mocht dat in Doetinchem, Lichtenvoorde, Winterswijk, Aalten of Zevenaar gebeuren, dan valt er een gat in de regionale speelgoedbranche.

Achterhoek