Een Paasvuur.
Volledig scherm
Een Paasvuur. © Lars Smok

Steeds meer paasvuren afgelast door droogte: ‘We hebben een hoop werk voor niets verzet’

updateOUDE IJSSELSTREEK - Paasvuren mogen op steeds meer plekken komend weekend niet worden aangestoken. Oude IJsselstreek, Doetinchem, Montferland en Duiven hebben vandaag het aansteken van vuren verboden, vanwege het toenemende risico op een natuurbrand. Andere gemeenten besluiten dinsdag wat ze doen. 

De droogte in combinatie met fikse wind en oplopende temperaturen in de komende week zijn gevaarlijk. Daarom heeft de brandweer  voor de Veluwe, de regio van Noord- en Oost-Gelderland en Midden-Gelderland momenteel alertheidsfase 2 afgegeven, de hoogste staat van paraatheid. Dat houdt in dat de kans op een natuurbrand groot is. Voor veel gemeenten is dat is dat genoeg reden om het aansteken van paasvuren te verbieden. 

Brandweer

Ook in andere gemeenten gaan de paasvuren waarschijnlijk niet door. ,,Bij ons heeft de veiligheidsregio eveneens alertheidsfase 2 afgegeven. We hebben morgen overleg met de brandweer en verwachten dan een besluit te nemen’’, zegt Frauke Schuurman van de gemeente Rheden. ,,Onze burgemeester is nu in overleg met de brandweer’’, zegt Femke van Ottele van de gemeente Lingewaard. ,,We verwachten morgen meer duidelijkheid.’’

In Bronckhorst beoordeelt de gemeente per paasvuur het risico op een brand. Is het te gevaarlijk, kan de gemeente besluiten dat een paasvuur niet door kan gaan. In totaal zijn er in Bronckhorst 25 paasvuren. Of andere Achterhoekse gemeenten ook met maatregelen komen in verband met het natuurbrandrisico, is vooralsnog niet bekend. 

In het kaartje hieronder wordt aangegeven waar in de regio vorig jaar paasvuren hebben plaatsgevonden. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek