Volledig scherm
© Thinkstock

'Streetball' in Silvolde wint Sportpromotieprijs

SINDEREN - Het initiatief met 'streetball' voor jongeren in Silvolde is een positief voorbeeld voor de samenleving. Het project van Benny Vonk krijgt daarom van Oude IJsselstreek de Sportpromotieprijs. De prijs is maandagavond uitgereikt door wethouder Bert Kuster op de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente in Sinderen.

Het project om jongeren te laten sporten is volgens burgemeester Otwin van Dijk een prachtig voorbeeld dat laat zien hoe het ook kan. „Mensen die zich inzetten voor de samenleving. Als we nou eens wat meer aandacht besteden aan die positieve voorbeelden, dat geeft energie en optimisme."

Problemen
Vonk is volgens burgemeester Van Dijk in actie gekomen in een wijk waar problemen met jongeren waren. In totaal waren er zes sporters en groepen genomineerd voor de prijs. Streetball Lichtenberg is uitgekozen, omdat kinderen en jongeren kosteloos gaan kunnen basketballen met steun van vrijwilligers. Op de nieuwjaarsbijeenkomst werd een groot aantal sporters gehuldigd, die vorig jaar in hun sport en hun klasse kampioen zijn geworden.

Held
Uit de nominatie voor Streetball-Lichtenberg: 'De wijk kende een lastig verleden, maar is sinds dit initiatief een plek vol positieve sfeer en gezelligheid geworden.' Dat werd ook in Den Haag opgemerkt, waar vicepremier Lodewijk Asscher Benny Vonk een held noemde.

Verhard
Volgens de burgemeester van Oude IJsselstreek heeft elke gemeente zulke positieve initiatieven nodig, omdat de samenleving verhard. Otwin van Dijk verwacht dat de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart 'waarschijnlijk de grofste ooit gaan worden'. „Onze samenleving is gepolariseerd. Boos. We staan vooral met de ruggen naar elkaar. Jong en oud, nieuwkomers en autochtonen. De 'elite' en het 'gewone volk'. Het recht om je mening te mogen geven lijkt te zijn vervangen door het recht om te beledigen. Vaak ook nog eens gebaseerd op onderbuikgevoelens. Maar wordt onze samenleving mooier als we elkaar uitmaken voor van alles en nog wat?"

De burgemeester wil dat iedereen zich omdraait: „Niet met de ruggen naar elkaar, maar elkaar aankijken. Een hand geven en voorstellen. Echt met elkaar in contact komen en in gesprek gaan."

  1. Leerlingen bouwen duurzame miniatuur-huisjes voor nieuwe opleiding in Ulft

    Leerlingen bouwen duurzame mi­ni­a­tuur-huis­jes voor nieuwe opleiding in Ulft

    ULFT - Maak een duurzame woning, zonder dakpannen, zonder bakstenen, en ook nog eens niet groter dan 36 vierkante meter. Dat was de opdracht voor de bijna 60 leerlingen van de nieuwe opleiding Smart Building van het Graafschap College in Doetinchem. Het eindresultaat van 27 van hen is te zien in de hal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft - 27 schaalmodellen van een tiny house, een minihuisje dat ook nog eens duurzaam is.

Achterhoek