Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Stroomnet ‘vol’ in deel Achterhoek en Nijmegen

NIJMEGEN/ ULFT - In de omgeving van Ulft en Nijmegen-Noord kunnen op dit moment geen zonneparken of windmolenparken aangesloten worden op het elektriciteitsnet. De plaatselijke verdeelstations hebben daarvoor geen capaciteit meer. In Borculo en Eibergen is de kritische grens bijna bereikt. 

Quote

Maar onze zorg gaat verder dan de inpassing van zonne- en windener­gie. De opmars van bijvoor­beeld elektri­sche auto's gaat ook grote impact hebben op onze netten.

Woordvoerder Liander

Dat blijkt uit een inventarisatie van netbeheerder Liander op verzoek van de Gelderlander. Probleem is dat niemand de aanleg van zonneparken regisseert. ,,Wij worden daardoor soms verrast door nieuwe initiatieven’’, zegt een woordvoerder van Liander. 

Gemeenten gaan over de vergunningen voor de aanleg van zonneparken. De bouw van windmolenparken wordt landelijk geregeld. Omdat de overheid maar één partij is,  is de aanleg daarvan wat makkelijker in te plannen voor netbeheerders. ,,Maar onze zorg gaat verder dan de inpassing van zonne- en windenergie. De opmars van bijvoorbeeld elektrische auto's gaat ook grote impact hebben op onze netten.’’ 

Te weinig capaciteit

Vorige week werd bekend dat in Noord-Nederland talloze duurzame energieprojecten niet van de grond komen omdat er te weinig capaciteit is om de opgewekte stroom te kunnen verwerken. Dunbevolkte gebieden zijn populair bij ontwikkelaars van dit soort projecten vanwege de lage grondprijs en de beschikbare ruimte. De elektriciteitsnetten in deze gebieden zijn hier meestal niet voldoende voor ingericht. 

In de Achterhoek spelen deze problemen dus ook, maar op kleinere schaal. Nijmegen-Noord kampt met problemen door de bouw van omvangrijke woonwijken en een groot bedrijventerrein. ,,De grenzen van de capaciteit van de elektriciteitsnetten zijn in zicht. We werken er met man en macht aan om die aan te passen’’, aldus Liander. Op verschillende plaatsen in Gelderland worden verdeelstations uitgebreid of bijgebouwd. 

Flexmarkt

Voor zover bekend zijn er op dit moment geen projecten die niet door kunnen gaan omdat het elektriciteitsnet ‘vol’ is. Het verdeelstation in Ulft krijgt extra capaciteit voor de aansluiting van windmolens. De bouw daarvan levert geen vertraging op. 

Ook worden er alternatieven bedacht. Zo werken in Nijmegen-Noord bedrijven samen om te voorkomen dat er op bepaalde uren een te grote piekbelasting ontstaat. Deze ‘flexmarkt’ is tijdelijk, in afwachting van een nieuw verdeelstation. Ook worden sommige zonneparken en windmolens op één kabel aangesloten. Als de zon schijnt, waait het meestal niet hard en andersom.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek