Sandra Gosseling op een openbare wc in Ulft, ze zijn onder andere te vinden bij cafetaria André
Volledig scherm
PREMIUM
Sandra Gosseling op een openbare wc in Ulft, ze zijn onder andere te vinden bij cafetaria André © Jan Ruland van den Brink

Succes in strijd om meer toegankelijke toiletten in Oude IJsselstreek

ULFT - In drie weken tijd zijn er in Oude IJsselstreek dertig semi-openbare toiletten bijgekomen. Een vliegende start voor de werkgroep die zich inzet voor mensen met buikklachten en anderen, voor wie snel een toilet kunnen vinden belangrijk is.

Een van haar buurvrouwen gaat voor winkelen de grens over, geeft Sandra Gosseling als voorbeeld. In Duitsland kan ze bij elke supermarkt terecht als ze naar het toilet moet. Dat is aan deze kant van de grens heel anders. Nederland is een van de landen met het minste (semi-)openbare toiletten, weet Gosseling. De Ulftse is hard bezig daar verandering in te brengen. Om te beginnen in haar gemeente Oude IJsselstreek.

,,Dat is mijn missie’’, zegt ze. Bijna een op de vier mensen heeft buiklachten. Van hen gaat een derde niet of minder van huis, bang om in problemen te komen als ze niet snel genoeg een toilet kunnen vinden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek