Volledig scherm
Afvalverwerker Ter Horst mag weer bedrijfsafval innemen en opslaan. © Jan Ruland van den Brink

Ter Horst mag weer bedrijfsafval innemen

VARSSEVELD - De Varsseveldse afvalverwerker Ter Horst mag weer sinds 15 augustus bedrijfsafval innemen en opslaan. De provincie Gelderland had na de brand van 26 juli last onder bestuursdwang opgelegd waarbij het bedrijfsafval binnen tien dagen moest worden afgevoerd. Later werd dat verlengd tot 24 augustus. 

In een brief aan de statenleden laat gedeputeerde Conny Bieze weten dat Ter Horst de noodzakelijke maatregelen binnen de gestelde termijnen heeft getroffen. 

Ter Horst ligt onder een vergrootglas sinds de inval op 12 juli van politie, gemeente Oude IJsselstreek en de provincie. Dit gebeurde onder de paraplu van het Openbaar Ministerie. Daarbij werd onder meer geconstateerd dat er een berg bedrijfsafval lag van zeven meter, terwijl slechts vier meter is toegestaan volgens de vergunning. Ook lag er onder meer te veel asbest.

Inspectie

Op de ochtend van de brand op 26 juli deed de provincie inspectie en constateerde dat de berg afval nog altijd te hoog was. De oorzaak van brand die die middag uitbraak zou volgens de provincie broei zijn. Het was de tweede grote brand binnen veertien maanden. Beide branden hadden grote impact op de buurt, die vreest voor haar veiligheid. 

Strenger

Volgens Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek, wordt nu door de provincie gewerkt aan een strengere en betere vergunning: ,,En die vergunning moet goed worden gecontroleerd en gehandhaafd.’’

Buren van Ter Horst zien de afvalverwerker het liefst naar een andere plek verhuizen. Van Dijk: ,,Ik begrijp de wens van de buurt, maar dat kan alleen met instemming van de eigenaar. Verhuizing is onhaalbaar, zou heel lang duren en heel veel geld gaan kosten.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek