Volledig scherm
Vala Nagamuthu in haar nieuwe galerie in Terborg. © Jan Ruland van den Brink

Vala brengt kleurige kunstvorm uit Turkmenistan naar Terborg

TERBORG - De kunstvorm ebru is volgens kunstenares Vala Nagamuthu niet heel bekend in Nederland, vandaar de galerienaam EBRU Center Holland, in Terborg.

Vijf jaar geleden maakte Nagamuthu zelf kennis met de kunstvorm die van oorsprong uit Turkmenistan en Perzië komt, en tot volle bloei kwam in Turkije. Ebru betekent wolk. Tijdens het maakproces lijkt het dan ook net of er wolken op water drijven.

Leuker dan lintje

Wethouder Janine Kock van de gemeente Oude IJsselstreek mocht tijdens de officiële opening zelf de proef op de som nemen. ,,Veel leuker dan een lintje doorknippen”, vindt ze. Er staan een bak water en glazen met verschillende kleuren verf. Door op de kwast te tikken, volgen er spetters die sporen nalaten in het water. Door te roeren met een stokje ontstaan nieuwe figuren die pas echt goed zichtbaar worden als Nagamuthu er papier inlegt en oplicht. Een kleurrijk geheel komt tevoorschijn.

Nagamuthu steekt veel tijd in de voorbereidingen, zo maakt ze zelf haar kleuren van aardepigmenten. ,,Al het materiaal is natuurlijk: de kwasten zijn gemaakt van rozenhout met paardenhaar en het water is verdikt met zeewier”, zegt de Maleisische kunstenares, die sinds negen jaar in Nederland woont.

Quote

De kwasten zijn gemaakt van rozenhout met paarden­haar en het water is verdikt met zeewier

Vala Nagamuthu, Kunstenares

Spiritueel

Volledig scherm
© Jan Ruland van den Brink

Sinds een jaar is zij bij twee Ebru-artiesten uit Ankara en Istanbul in de leer, waardoor ze nu het proces van de Ebru-kunst beheerst. ,,Ebru heeft voor mij ook een spirituele betekenis, alles draait om balans. Tussen water en pigment, de kleuren onderling en in mijn handen en geest.”

De kunstvorm is in Turkije nauw verbonden met religieuze kunst en kalligrafie. Niettemin wil Nagamuthu met workshops een plek creëren voor iedereen, ongeacht de achtergrond. ,,Zodat mensen zichzelf én anderen kunnen ontmoeten.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek