Volledig scherm
Dirigent Bart van den Goorbergh schreef de jubileumvoorstelling ‘Op naar de honderd’ samen met Hans Keuper, die met zijn band ook meewerkt. © theo kock persfotografie

Van muziek bij een processie tot een avondje totaaltheater

JubileumBREEDENBROEK - Harmonie St. Antonius uit Breedenbroek viert het 90-jarig bestaan. De muzikanten blikken niet alleen terug op het rijke verleden, maar kijken ook naar de toekomst.

Volledig scherm
Leden van St. Anthonis repeteren onder leiding van dirigent Bart van den Goorbergh. © theo kock persfotografie

Juist als het allemaal anders gaat, neemt in Breedenbroek het enthousiasme snel toe. Je kunt wachten tot de vereniging honderd wordt en dat met een mooi concert vieren; je kunt het ook doen bij het negentigjarig jubileum en dan totaaltheater maken waarbij bezoekers ogen en oren tekortkomen.

Dat laatste leek Harmonie St. Antonius een goed plan. Op 9 december is Op naar de honderd mee te beleven in de DRU Cultuurfabriek in Ulft.

Dirigent Bart van den Goorbergh en zanger/schrijver Hans Keuper begonnen een jaar geleden met het maken van de jubileumvoorstelling over de parochiefanfare, zoals St. Antonis in 1928 begon. De parochianen maakten kerkelijke muziek, bij processies zorgden ze voor muziek. Nog altijd werkt St. Antonius mee aan parochies, zoals die in Suderwick. Dat is een van de elementen die terugkomt in de voorstelling, vertellen Keuper en Van den Goorbergh.

Gastoptredens

Ze kennen elkaar van eerdere samenwerkingen. St. Antonius deed bijvoorbeeld mee met optredens van Boh Foi Toch op de Zwarte Cross. Een gezamenlijk optreden maakt ook deel uit van de voorstelling. Naast de band van Keuper zijn er ook gastoptredens van de Ulftse Nachtegalen en de zangers van VPS Kek.

,,We willen altijd graag buiten de gebaande paden’’, vertelt Van de Goorbergh over het tot stand komen van de voorstelling. Beelden spelen een bijzondere rol. Er zijn filmopnamen van concoursen en optredens. Ook is er bewegend beeld van kort na de oprichting. De harmonie speelt dan de beroemde Mars der Medici. Dat werk stamt uit het oprichtingsjaar.

Mini-docu’s

Quote

Plezier en serieus muziek maken gaan hier samen

Bart van den Goorbergh, Dirigent

,,We wilden meer met film doen en zijn daarbij geholpen door Olaf Koelewijn, die onder meer voor de KRO documentaires maakt. Hij heeft mooie mini-docu’s gemaakt over een lid van 69 jaar, een van 39, van 19 en van 10. Fantastisch mooi, heel integer gedaan’’, vindt Keuper.

Met die elementen en muziek uit die tijdvakken schetsen ze een beeld van de harmonie door de jaren heen, vertelt Van den Goorbergh. ,,We verplaatsten ons in de bezoeker. Die moet een leuke avond hebben.’’

Hij is inmiddels twintig jaar dirigent. ,,Als je met het idee komt om iets bijzonders neer te zetten, is er meteen enthousiasme. Plezier en serieus muziek maken gaan hier samen.’’

Omdat er veel gebeurt op het podium is dat een logistieke uitdaging, weet de dirigent. ,,We kunnen bij de DRU anderhalf keer repeteren met z’n allen en kijken of het past.’’ Keuper: ,,Er zit veel moois in, daar hebben we zoveel schik van. Dan mag er zelfs iets in de war lopen.’’

‘Op naar de honderd’ is zondag 9 december om 14.30 te zien in de DRU Cultuurfabriek in Ulft. Kaarten kosten 15,75 euro op drucultuurfabriek.nl.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek