Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Varssevelder ontkent mishandeling ex en stiefzoon van 16 maanden: ‘Ik zou het niet kunnen’

ZUTPHEN/VARSSEVELD - ,,Ik heb mijn ex en mijn stiefzoon nog nooit wat aangedaan. Ik zou dat niet kunnen. Ik heb geen van beiden aangeraakt’’, aldus een 36-jarige Varssevelder die donderdag voor de rechter stond omdat hij zijn ex-vriendin en 16 maanden jonge stiefzoon mishandeld zou hebben. 

Op 20 mei 2016 vluchtte de ex met haar zoontje uit het huis. Ze ging met de trein naar Doetinchem. Met de hulp van vriendinnen kwam ze bij de politie. Er werd een arts ingeschakeld die constateerde dat het jongetje veel blauwe plekken had. Volgens de officier van justitie had de verdachte fors geweld tegen het kind gebruikt. Dat zou zijn gebeurd toen zijn ex even boodschappen was halen. 

Kind zou veel met zijn hoofd bonken

Quote

Vanaf het moment dat hij werd opgepakt werd hij al snel als dader gezien. Volkomen onterecht.

Advocaat van de verdachte

Voor het bewijs gebruikte ze de verklaring van de ex en de bevindingen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Die concludeerde dat het letsel bij het jongetje niet past bij het verhaal van de verdachte dat het kind heel beweeglijk is en zichzelf mogelijk had verwond. Onder meer omdat het kind veel met zijn hoofd zou bonken. 

Omdat het om 'oude' zaak ging vorderde ze geen onvoorwaardelijke celstraf. De eis: een werkstraf van 200 uur en een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Ze nam het verdachte vooral kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid voor zijn daden neemt en altijd anderen de schuld geeft. 

‘Onbetrouwbaar en ongeloofwaardig’

De advocaat bepleitte vrijspraak voor zowel de mishandeling van de ex als het kind. Ze verweet het Openbaar Ministerie een tunnelvisie: ,,Het OM schetst een zeer eenzijdig beeld. Vanaf het moment dat hij werd opgepakt werd hij al snel als dader gezien. Volkomen onterecht.’’ 

Volgens de verdediging ligt er geen enkel objectief bewijs. ,,Het is onduidelijk wanneer en hoe welk letsel is ontstaan. Bovendien zijn de verklaringen van de moeder onbetrouwbaar en ongeloofwaardig. Om diverse redenen bestaat er op zijn minst gerede twijfel en moet vrijspraak volgen.’’ 

Verdachte bekent doodsbedreiging

Een bedreiging aan het adres van de moeder van zijn ex bekende de Varssevelder wel. Hij bedreigde haar met de dood omdat zij zich teveel met opvoeding zou bemoeien. Dat feit kan, volgens de advocaat, afgedaan worden met een voorwaardelijke werkstraf. 

Uitspraak 4 juli.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek