Varsseveldse Volksfeesten: ‘gewoon’ feest met beladen geschiedenis

videoVARSSEVELD  -Iedereen in Varsseveld heeft de datum met rood omcirkeld in zijn agenda staan: vandaag gaan de Varsseveldse Volksfeesten weer van start. Vier dagen lang viert Varsseveld feest en staat het dorp in het teken van de optocht, de kermisattracties, muziek en het koningsschieten.

Vanavond trekt de optocht vanaf 18.30 uur door het dorp. Zaterdagochtend om 10.00 uur is de prijsuitreiking, waarna de wagens vanaf 10.30 uur een feestelijke rondgang door het dorp maken. In het tentencomplex naast de Van Pallandthal is iedere dag livemuziek, van Anita Meijer tot de Boetners en van een Guns ‘n Roses tribute tot de Snollebollekes. Zondagochtend is er een gratis pannenkoekenontbijt. Daarna begint de Clubkas Competitie: Varsseveldse verenigingen strijden met elkaar om de clubkas met 400 euro te spekken.

Beladen

Hoe gewoon het nu is voor de inwoners van Varsseveld met het hele dorp feest te vieren, zo beladen is de geschiedenis. Ooit was de kermis begonnen als een kerkelijk feest, maar de uitspattingen tijdens de feestelijkheden werden de kerkenraad een doorn in het oog. Men was van mening dat de kermis een wijze van feestvieren was waardoor ‘het zedelijk peil der bevolking zeker niet verhoogd werd’. Er werd een verzoek bij de gemeente ingediend om de kermis af te schaffen, zoals dat ook in veel omliggende dorpen al het geval was.

Losgekoppeld van de kerk

In 1899 werd de kermis inderdaad officieel afgeschaft. Onder de naam ‘volksfeest’ ging het evenement gewoon weer door, met dien verstande dat het feest vanaf dat moment volledig losstaat van de kerk. Maar ook deze volksfeesten leverden kritiek op. Naast de Volksfeestcommissie werd een Christelijke Oranjevereniging opgericht.

Volledig scherm
Het startsignaal van de volksfeesten vorig jaar. © Jan Ruland van den Brink

Onafhankelijkheidsfeest

In 1913 was het honderd jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Franse overheersing. In Varsseveld wilde men dit Onafhankelijkheidsfeest met de gehele bevolking vieren, maar de Volksfeestcommissie en de Christelijke Oranjevereniging zaten niet op één lijn. Er werd besloten elke vereniging een eigen feest te laten vieren. De kwestie haalde zelfs de landelijke pers.

Pas vijftig jaar later zocht men weer toenadering tot elkaar, wat resulteerde in de oprichting van de Algemene Oranje Vereniging. Het eerste AOV-feest werd gehouden op 10, 11 en 12 september 1964. De Varsseveldse Volksfeesten nieuwe stijl waren geboren.

Contactorgaan

Bennie Eenink beschrijft de historie van de kermissen in onder meer Varsseveld en Zelhem uitgebreid in de nieuwste editie van het Contactorgaan, het blad van de Oudheidkundige Werkgemeenschap ADW, Aalten - Dinxperlo - Wisch. Losse nummers zijn onder meer bij de boekwinkels en bibliotheken in de regio te koop.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Monument met 104.000 stenen herdenkt  omgekomen joden in Achterhoek

    Monument met 104.000 stenen herdenkt omgekomen joden in Achterhoek

    WINTERSWIJK / GENDRINGEN - In zeven Achterhoekse gemeenten is eind januari het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde te zien. Dat bestaat uit een cirkel met daarop honderden stenen die met lichtgevende inkt zijn bestreken. Daardoor lichten ze op in het donker, onder invloed van een uv-lamp. Elke steen staat symbool voor één joodse Achterhoeker, die tijdens de Duitse bezetting tussen 1940 en 1945 is afgevoerd en vermoord.

Achterhoek