Volledig scherm
Sinds afgelopen zomer is er veel protest tegen de werkwijze van Laborijn. © Jan Ruland van den Brink

Verlaten Laborijn kost Oude IJsselstreek bijna 9 miljoen

DOETINCHEM/ GENDRINGEN - Het verlaten van Laborijn gaat Oude IJsselstreek 8,9 miljoen euro kosten. Dat bedrag is vrijdagmorgen bekendgemaakt door onderzoeksbureau BDO in de vergadering van het algemeen bestuur van de sociale dienst voor de Achterhoekse gemeenten Oude IJsselstreek, Aalten, Doetinchem en Montferland.

Het door BDO berekende bedrag kan dalen tot 3,1 miljoen euro, óf stijgen tot 12,5 miljoen. Van dat laatste gaat wethouder Bert Kuster van Oude IJsselstreek in ieder geval niet uit, zei hij. ,,8,9 miljoen is een reëel bedrag waarin we ons herkennen. Wij doen er alles aan het bedrag zo laag mogelijk te houden, en wij verwachten dat Laborijn dat ook doet.”

In juni kwam bureau Berenschot met een zeer kritisch rapport over de sociale dienst, dat al onder vuur lag vanwege de bedroevende omgang met cliënten. Een dag later maakte het college van Oude IJsselstreek bekend uit Laborijn te willen stappen, omdat het vindt dat het zelf beter een sociale dienst kan inrichten. Met meer uitstroom naar betaald werk en lagere uitvoeringskosten.

De gemeente verwacht zo het bedrag dat kost om uit Laborijn te stappen, binnen een paar jaar terug te verdienen.

Uittreedsom van 2 tot 4 miljoen euro

Oude IJsselstreek denkt overigens dat het bedrag fors lager wordt dan de genoemde 8,9 miljoen. Onder meer door de mensen die werken via de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) bij Laborijn te houden en een deel van het personeel over te nemen. Ook maakt Oude IJsselstreek deels aanspraak op het eigen vermogen van de sociale dienst. Zodoende verwacht Oude IJsselstreek uiteindelijk tussen de 2 en 4 miljoen euro kwijt te zijn voor het verlaten van Laborijn.

De raad van Oude IJsselstreek beslist donderdag 12 december of de gemeente wel of niet uit Laborijn stapt. Bij een ‘ja’ betekent het dat er bij Laborijn ruim 26,6 voltijdsbanen verdwijnen. De dreiging van het verlies van werk zorgt voor veel onrust onder de medewerkers, zei waarnemend Laborijn-directeur Jan-Henk Janssen.

In totaal hebben ongeveer 2.500 inwoners een bijstandsuitkering via Laborijn en werken er 945 mensen in de Wsw.

Achterhoek