Vogelgriep uitgebroken bij kalkoenbedrijf over de grens bij Ulft

HALDERN - Bij een kalkoenbedrijf in Haldern, vlak over de grens bij Ulft, zijn woensdagmorgen alle dieren geruimd omdat deze besmet waren geraakt met de vogelgriep. Volgens het Friedrich-Loeffler-Instituts (FLI) gaat het om de variant H5N8.

Het bedrijf werd dinsdagmorgen al onder de loep genomen omdat een opmerkelijk hoog aantal kalkoenen was overleden. Rond 17.00 uur kwam het antwoord. De dieren waren bezweken aan de vogelgriep.

Vervoersverbod
Op het bedrijf, dat verdeeld is over twee locaties, leefden zo'n 21.000 kalkoenen. Alle dieren worden geruimd en er is een vervoersverbod ingesteld. Dit loopt tot de Nederlandse grens.

H5N8
Volgens de Rijksoverheid zijn er geen aanwijzingen dat mensen ook besmet kunnen raken met het H5N8-vogelgriepvirus. Toch kan dit niet met honderd procent zekerheid worden uitgesloten.

In hoeverre de uitbraak van vogelgriep gevolgen heeft voor Nederlandse pluimveehouders in het gebied, is nog niet duidelijk. 

Volledig scherm
© AFP
  1. Leerlingen bouwen duurzame miniatuur-huisjes voor nieuwe opleiding in Ulft

    Leerlingen bouwen duurzame mi­ni­a­tuur-huis­jes voor nieuwe opleiding in Ulft

    ULFT - Maak een duurzame woning, zonder dakpannen, zonder bakstenen, en ook nog eens niet groter dan 36 vierkante meter. Dat was de opdracht voor de bijna 60 leerlingen van de nieuwe opleiding Smart Building van het Graafschap College in Doetinchem. Het eindresultaat van 27 van hen is te zien in de hal van de DRU Cultuurfabriek in Ulft - 27 schaalmodellen van een tiny house, een minihuisje dat ook nog eens duurzaam is.

Achterhoek