Protest tegen de werkwijze van Laborijn in Doetinchem, met een lijn vol onderbroek, omdat medewerkers van de sociale dienst bij controles zelfs ondergoedlades zouden opentrekken.
Volledig scherm
Protest tegen de werkwijze van Laborijn in Doetinchem, met een lijn vol onderbroek, omdat medewerkers van de sociale dienst bij controles zelfs ondergoedlades zouden opentrekken. © Jan Ruland van den Brink

Voorlopig één onderzoek naar ‘schrijnende werkwijze’ sociale dienst Laborijn

ULFT/ AALTEN - Het blijft voorlopig bij één onderzoek naar de ‘schrijnende werkwijze’ van de Achterhoekse sociale dienst Laborijn. Die zou mensen met een uitkering in Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek structureel wantrouwen en extreem streng controleren. Voor een eigen raadsonderzoek naar deze werkwijze, zoals de voltallige raad van Oude IJsselstreek wilde, is geen meerderheid meer.

Coalitiepartijen Lokaal Belang en CDA vinden het onderzoek dat bureau Berenschot gaat doen in opdracht van het Laborijn-bestuur voor nu voldoende. Ook omdat de raden van Doetinchem en Aalten niet meedoen aan een raadsonderzoek. Oude IJsselstreek is daarmee de enige die een eigen onderzoek wil. ,,En een onderzoek zonder Aalten en Doetinchem zou een rare zet zijn’’, zegt Lokaal Belang-leider Marco Bennink.

,,Twee onderzoeken naast elkaar levert een onwerkbare situatie op’’, vult zijn CDA-collega Guido Hakvoort aan. ,,Als er na het onderzoek van Berenschot aanleiding is voor een vervolgonderzoek, kan dat altijd nog.’’

Tientallen klachten

Laborijn.
Volledig scherm
Laborijn. © DG

Belangrijkste doel van het Berenschot-onderzoek is te achterhalen of en waarom de Achterhoekse sociale dienst daadwerkelijk zo schrijnend te werk gaat, zoals blijkt uit klachten van tientallen cliënten. De klachten zijn de afgelopen maanden verzameld door Rooie Vrouwen Oude IJsselstreek, die de kwestie aanslingerde.

Berenschot betrekt de raadsfracties van de drie gemeenten in het onderzoek. Raadsleden kunnen vragen stellen aan de onderzoekers en hun inzichten op tafel leggen, laat het Laborijn-bestuur weten. Of de raadsleden invloed hebben op de onderzoeksopdracht en de vraagstelling is onduidelijk.

Onderzoeksresultaten moeten er voor de zomer liggen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek