De herdenking van de executie van 46 mannen bij Rademakersbroek.
Volledig scherm
PREMIUM
De herdenking van de executie van 46 mannen bij Rademakersbroek. © Jan Ruland van den Brink

Waarom de executie van 46 mannen in Varsseveld niet ‘verraderlijk’ of ‘wreed’ was volgens Duitse rechters

VARSSEVELD - Bijna elke Achterhoeker kent Rademakersbroek als de plek waar 46 verzetsmensen zijn doodgeschoten door de bezetter. Aan de overzijde van de grens zegt bijna niemand dat drama iets. En misschien nog opmerkelijker: er is nooit iemand voor de moorden bestraft.

7 reacties

 • Ankie Bronckhorst

  1 jaar geleden
  Mooi verhaal van een nare geschiedenis. Eén correctie. De Duitse grens is een veel verder dan 3 km van de Rademakersbroek en 7 km ten zuiden van het oorlogsmonument.
 • A.M. Berben

  1 jaar geleden
  Een Staatsanwalt behoort ook in Duitsland niet tot een gerechtshof zoals hier staat te lezen maar behoort tot de zelfstandige Staatsanwaltschaft, redelijk vergelijkbaar met de situatie in Nederland waar een officier van justitie evenmin tot een rechtbank of gerechtshof behoort, maar tot het OM/Parket van de procureur-generaal.
 • H Berendsen

  1 jaar geleden
  Niets nieuws, het in 1995 uitgegeven boek De Bark (bolwerk van een Achterhoekse verzetsgroep) door Bill Bilderbeek wordt het feitelijke relaas ook al weergegeven.
 • C Schaafman

  1 jaar geleden
  Complimenten voor dit lezenswaardige en informatieve artikel!
 • Bert Peters

  1 jaar geleden
  Hoe gingen we zelf dan tekeer in Nederlands-Indië. Waren we beter dan de Duitsers? En dat allemaal in opdracht van de Koningin. Voor het heil van het Koninkrijk! We moeten ons net zo schamen. Dus laat rusten. We hebben genoeg met ons zelf!