Volledig scherm
© EPA

Water in Issel gezakt, Duitsers waarschuwen voor nieuw gevaar

ISSELBURG - Het water in de Duitse rivier de Issel stijgt niet meer. De grensplaatsen Isselburg en Hamminkeln, vlak over de grens bij het Achterhoekse Ulft, zijn daardoor voorlopig van direct overstromingsgevaar verlost.

Het water bleef donderdag aanvankelijk stijgen tot een niveau van zeker anderhalve meter boven het normale waterpeil, maar die stijging stabiliseerde zich kort na middernacht. Geruchten dat de dijk het had begeven bleken niet te kloppen. Wel zijn twee gaten in de dijk gemaakt om water weg te laten stromen en zo de druk op de dijk te verlichten.

In de uren die volgden daalde het waterpeil verder.

Stabiel
Ook is diep in de nacht in Hamminkeln water vanuit de Issel in de Weikensee gepompt. De situatie werd daarna als 'stabiel' omschreven. „Het is nu rustig”, zei een woordvoerder van het crisisteam.

Desondanks wordt er gewaarschuwd voor nieuwe neerslag die vrijdag in Duitsland wordt verwacht. „Daar zit ook onweer bij” zegt een Duitse weerman tegen WDR, die waakt voor te veel optimisme.

Dijkdoorbraak
De Issel is de bovenloop van de Nederlandse Oude IJssel. Er dreigde donderdagavond een dijkdoorbraak, vanwege het vele water dat door de hevige regenval in de rivier terechtkwam. Zeker zeshonderd hulpverleners, onder meer van politie en brandweer, waren aan het werk in Isselburg en Hamminkeln om overstromingen te voorkomen. De snelweg A3 werd afgesloten, omdat die ook onder water dreigde te lopen. De A3 loopt richting Nederland en sluit bij Beek aan op de A12 richting Arnhem.

Zandzakken
Vrijwilligers hebben geholpen om tienduizenden zandzakken tegen de dijk van de Issel te leggen om te voorkomen dat deze zou doorbreken. De autoriteiten spraken donderdagavond van zeker 68.000 zandzakken. Daarnaast liggen er nog 35.000 in depot, als reserve. Die kunnen aangesleept worden mocht het toch nog precair worden.

Achterhoek