Volledig scherm
Het gesneuvelde nest bij het water tussen Ulft en Etten. © Dierenambulance

Waterhoen met nest vol eieren sneuvelt onder vlijmscherpe maaimessen

ETTEN/ ULFT - Een waterhoen en zijn of haar aanstaande kroost zijn wreed aan hun einde gekomen. Het nest van de watervogel sneuvelde woensdagavond onder de vlijmscherpe messen van een maaimachine.

Die maaide het hoge gras bij de vijver in de oksel van de Slingerparallel (N317) en Oude IJsselweg tussen Etten en Ulft, waar de hoen het nest had gebouwd.

Alles kapot
Tot ontsteltenis van Gert Wissing van de Dierenambulance is de maaimachine zelfs twee keer over het nest gereden. „Tsja, en dan is natuurlijk alles kapot.”

Wissing ontdekte het bloederige tafereel woensdagavond en liet het toen nog maar deels gesneuvelde nest bewust liggen. „In de hoop dat één van de ouders terug zou komen en de intacte eieren veilig zou stellen.”

Woedend
Toen hij vanmorgen kort voor 12.00 uur terugkeerde, zag hij echter dat het nest nog verder kapot was en bovendien álle eieren waren gesneuveld. „Echt ongelooflijk”, zegt een woedende Wissing, die niet begrijpt dat de waterkant voor het maaien niet is gecontroleerd op de aanwezigheid van nesten. Zeker omdat het broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot 15 juli, volop bezig is.

„Wat is het nou voor moeite om even te kijken of er een nest ligt? Dan hoef je er alleen maar omheen te rijden en spaar je jong leven.”

Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het maaien van de waterkant.

Achterhoek