Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) gaat kamervragen stellen over de werkwijze van Laborijn.
Volledig scherm
Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) gaat kamervragen stellen over de werkwijze van Laborijn. © ANP

Weer kamervragen over ‘DDR-praktijken’ Achterhoekse sociale dienst

GENDRINGEN/ DEN HAAG - Tweede Kamerlid Jasper van Dijk (SP) roept staatssecretaris Tamara van Ark ter verantwoording over de werkwijze van de Achterhoekse sociale dienst Laborijn. De SP’er heeft een reeks van negentien vragen aangemeld voor het wekelijkse vragenuurtje, dinsdag om 14.00 uur.

Laborijn zou mensen met een uitkering structureel wantrouwen en extreem streng controleren, tot het kijken in de koelkast en ondergoedlade aan toe.,,Het is te zot voor woorden dat Laborijn zich bezighoudt met zulke DDR-praktijken’’, zegt Van Dijk, verwijzend naar de ongeremde controledrang van de inlichtingendienst in het voormalige Oost-Duitsland. ,,De sociale dienst hoeft niet te weten welke onderbroeken iemand in de la heeft liggen.’’

De SP’er wil dat staatssecretaris Van Ark (VVD) zich uitspreekt tegen deze volgens hem ‘schandalige kwestie’. ,,Ze kan zich er niet achter verschuilen dat de uitvoering van de Participatiewet bij gemeenten ligt. Als staatssecretaris is zij verantwoordelijk voor de uitvoering van de bijstand, dus als het misgaat, zoals hier, kan zij niet aan de zijlijn blijven staan en niets doen.’’

Tientallen klachten

Laborijn werkt voor Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek. De sociale dienst beoordeelt uitkeringsaanvragen en begeleidt mensen naar werk voor deze drie gemeenten. Hier hebben samen zo’n 2.500 mensen een bijstandsuitkering.

Twee weken geleden werd bekend dat tientallen mensen hadden geklaagd over de werkwijze van Laborijn. Behalve extreem streng controleren zou de sociale dienst ook om het minste of geringste korten op de uitkering. Na publicaties in De Gelderlander stelden John Kerstens en Gijs van Dijk van de PvdA al kamervragen aan de staatssecretaris. Zij willen dat Van Ark ingrijpt en laat onderzoeken of daadwerkelijk sprake is van de geschetste ‘schrijnende werkwijze’.

Het antwoord op die vragen wordt eind volgende week verwacht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek