Volledig scherm

Weg vrij voor vernieuwing tracé Twenteroute

VARSSEVELD/ENSCHEDE - Rijkswaterstaat kan beginnen met de vernieuwing van de Twenteroute (N18), de nu 45 kilometer lange weg van Varsseveld naar Enschede. Woensdag heeft de Raad van State het laatste bezwaar daartegen van tafel geveegd.

Daardoor kan de verbetering van de weg definitief van start. De Twenteroute wordt onder meer verbreed en veiliger gemaakt door vermindering van het aantal kruisingen en de aanleg van fietstunnels.

Vernieuwd
Het stuk tussen Groenlo en Enschede wordt zelfs helemaal vernieuwd. Onder meer wordt de weg, die nu door de kern van Eibergen loopt, aan de westkant om dat Achterhoekse dorp heen gelegd. Datzelfde gebeurt bij Haaksbergen. Daar ligt de weg langs de oostzijde van die Twentse plaats. Het nieuwe tracé komt aan de westkant van het dorp.

De maximumsnelheid wordt deels verhoogd naar 100 kilometer per uur.

A15
Oorspronkelijk zou de snelweg A15 via de Achterhoek worden doorgetrokken naar Enschede, maar die werd geschrapt. De snelweg in de Achterhoek werd omgenummerd tot A18, maar die stopt bij Varsseveld om daar over te gaan in de N18, dwars door de Achterhoek en deels door Twente. Die weg is bijzonder druk. Er gebeuren veel ongelukken, mede door de vele zijwegen en kruisingen.

2018
In 2013 is besloten van de N18 een autoweg te maken zonder kruisingen en met een deels nieuw tracé. Dat leverde 40 bezwaren op. Nu woensdag het laatste bezwaar is verworpen, is de weg vrij voor de komst van de verbeterde en vernieuwde Twenteroute. De voorbereidende werkzaamheden zijn in 2014 begonnen, het daadwerkelijke werk aan de weg begint in de tweede helft van 2016. Het nieuwe tracé moet in 2018 klaar zijn.

De nieuwe N18 is al virtueel te rijden op een website van Rijkswaterstaat.

Achterhoek