Volledig scherm
© Jan van den Brink

Weinig animo voor hoger afvaltarief Oude IJsselstreek

GENDRINGEN - De container voor het plastic afval mag vaker worden opgehaald, maar alleen als daarvoor niet meer moet worden betaald. Dat antwoord gaf een op de vijf ondervraagden in een enquête over het ophalen van afval in de gemeente Oude IJsselstreek.

Anderhalf jaar geleden voerde de gemeente een nieuwe manier van ophalen van huishoudelijk afval in. Elke burger moest zijn afval voortaan scheiden in vier containers: blauw (papier), groen (gft), oranje (verpakkingen) en grijs (de rest). De meerderheid van de ondervraagde inwoners is tevreden over die nieuwe werkwijze.

Lagere rekening

Dat heeft wellicht ook met de lagere rekening te maken, want de afvalstoffenheffing is gedaald, van 185 naar 155 euro (voor een gezin) en van 119 naar 115 euro voor een eenpersoonshuishouden. Of de afvalrekening nog verder daalt, kan wethouder Janine Kock nog niet zeggen. ,,We gaan nog nadenken over manieren om de hoeveelheid restafval verder te verminderen.’’

Restafval moet worden verbrand, de kosten gaan omlaag als er minder restafval naar de vuilverbrander wordt gebracht.

De inwoners van Oude IJsselstreek zijn het meest tevreden over het ophalen van oud papier. Dat lukt ook het best: het lukt voor 90 procent om papier in de blauwe container aan de straat te zetten. Met het scheiden van textiel (57 procent), elektrische apparaten en klein chemisch afval (beide 66 procent) hebben de inwoners meer moeite.

Boetes

Uit de enquête blijkt ook dat driekwart van de mensen het goed vindt als er goed wordt gecontroleerd of het afval goed gescheiden wordt. Wethouder Kock denkt dat vaker controleren nuttig is. ,,Dat is niet om meteen boetes uit te delen, maar om mensen te helpen hun afval beter te scheiden.’’ De helft van de ondervraagden vindt juist wel dat boetes moeten worden uitgeschreven aan mensen die na controles en voorlichting hun afval niet goed scheiden.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 858 mensen in het digitale inwonerspanel. Daarnaast zijn 159 mensen op straat geënquêteerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek