Wethouder Peter van de Wardt (midden) tijdens een eerdere persconferentie over Laborijn.
Volledig scherm
Wethouder Peter van de Wardt (midden) tijdens een eerdere persconferentie over Laborijn. © Jan Ruland van den Brink

‘Wethouder deed niets tegen misstanden sociale dienst Laborijn’

ULFT - Wethouder Peter van de Wardt (CDA) van Oude IJsselstreek heeft de afgelopen jaren niets gedaan tegen misstanden bij de Achterhoekse sociale dienst Laborijn. ,,Voor ons staat vast dat hij zich niet heeft ingespannen om de misstanden weg te nemen”, zei Richard de Lange van de VVD gisteravond, bij het debat in Oude IJsselstreek over het vernietigende rapport over de onmenselijke werkwijze van Laborijn.

Net als Heini Peters van de SP leest De Lange namelijk nergens in de verslagen van het dagelijks bestuur van Laborijn, waar Van de Wardt in zit, dat de wethouder aandacht heeft gevraagd voor die misstanden. In plaats daarvan ontloopt hij verantwoordelijkheid door nu uit Laborijn te willen stappen, vindt De Lange. ,,Van de Wardt neemt afstand van het beleid en de resultaten waarvoor hij zelf verantwoordelijk is. De eigen huid redden is belangrijker dan het belang van de inwoners.”

PvdA-leider Ton Menke benoemde ook het ontlopen van die verantwoordelijkheid. ,,De geloofwaardigheid van de wethouder heeft een flinke deuk opgelopen.”

Volgens een raadsmeerderheid kan Van de Wardt niet aanblijven als lid van het dagelijks bestuur van Laborijn en moet hij vervangen worden door een ander collegelid. ,,Zodat die blanco begint aan de klus tot uittreding van Oude IJsselstreek uit Laborijn”, zei Marco Bennink van Lokaal Belang.

De motie daartoe kreeg steun van de voltallige raad én het college van Oude IJsselstreek, dat nu gaat kijken naar de rol van Van de Wardt binnen het dagelijks bestuur van Laborijn en of hij daarin vervangen moet worden.

Excuses

De wethouder kwam voor het eerst sinds het verschijnen van het rapport van Bureau Berenschot, nu drie weken geleden, met excuses richting de cliënten. ,,Dat er dingen niet goed zijn gegaan is zo en daar bied ik mijn excuses voor aan”, zei de wethouder.

Hij zegde toe dat deze excuses ook nog persoonlijk naar de cliënten gaan.

Lees alles over de werkwijze van Laborijn en het rapport van Bureau Berenschot in ons dossier.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek