Volledig scherm
Wethouder Peter van de Wardt. © gemeente Oude IJsselstreek

Wethouder Van de Wardt overleeft motie van wantrouwen in Oude IJsselstreek

ULFT -  Wethouder Peter van de Wardt van Oude IJsselstreek heeft donderdagavond een motie van wantrouwen overleefd. Het vertrouwen in de wethouder werd opgezegd door de voltallige oppositie, maar er was geen steun van de coalitie waardoor Van de Wardt niet aan het wankelen werd gebracht.

De CDA-wethouder kreeg de motie tegen zich vanwege zijn rol in het dossier nieuwbouw Almende College in Silvolde. Die wordt drie miljoen euro duurder, maar Van de Wardt heeft daar de raad te laat en onvolledig over geïnformeerd. In de ogen van de oppositie (VVD, SP, PvdA en D66) had de wethouder veel eerder en vooral veel meer informatie moeten geven over de stijging van de bouwkosten en de oorzaken daarvan.

Maar erger vond de oppositie het dat Van de Wardt eerder dit jaar een brief van schoolbestuur Achterhoek VO over de nieuwbouw had achtergehouden en daar bovendien over loog. 'De raad kan er daarom niet langer van uit gaan dat de informatie die door de wethouder verstrekt wordt volledig en juist is', staat in de motie.

De coalitiepartijen Lokaal Belang en CDA (samen 15 van de 25 zetels) steunden hun wethouder, waardoor deze kon blijven zitten. Wel bood Van de Wardt excuses aan voor het achterhouden van informatie en de late verstrekking hiervan aan de raad. ,,Dit had beter gekund en gemoeten en daar bied ik mijn oprechte excuses voor aan’’, zei hij.

Treurnis

Volledig scherm
Het college van de gemeente Oude IJsselstreek, met van links naar rechts: Janine Kock, Ben Hiddinga, Ria Ankersmit, Bert Kuster en Peter van de Wardt. © Jan Ruland van den Brink

Een motie van treurnis tegen het college, die de 'solistisch opererende' wethouder had moeten aansturen, haalde het eveneens niet en kreeg ook slechts steun van de oppositie.

Het voorstel om drie miljoen extra te geven voor de nieuwbouw van de vmbo-school van het Almende College in Silvolde, waar de vergadering eigenlijk over ging, werd wel aangenomen; de coalitie stemde voor, de oppositie tegen.

De toezegging van de extra miljoenen betekent dat een aannemer gezocht kan worden voor de bouw van de school, die pal naast het huidige Isala komt aan de Laan van Schuylenburg.

Het is de bedoeling dat de leerlingen vanaf 2020 les krijgen op de nieuwe vmbo-locatie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek