Volledig scherm
Interieur van de compacte, mobiele woning, waarin asielzoekers komen te wonen aan de Koningin Emmastraat in Varsseveld. © Jan van den Brink

Wonen in een mobiel huis(je) van 25 vierkante meter

VARSSEVELD - Aan de Koningin Emmastraat in Varsseveld komen asielzoekers te wonen in kleine, tijdelijke woningen die zijn ontwikkeld door Doetinchemmer Marcel van Bodegraven.

Het zogeheten 'losgoed' is volgens hem echter voor meer toepassingen geschikt. „Starters op de woningmarkt, dat kan ook prima, of als recreatiewoning, of als mantelzorgwoning.”

Duurzaam
Betaalbaar, compact, verplaatsbaar en duurzaam zijn de woorden die het uitgangspunt van zijn ontwerp omschrijven. In de bedrijfshal van de Doetinchemse aannemer Te Mebel staat het prototype, maar de eerste zes 'echte' woningen worden deze week in Varsseveld geplaatst.

Maandag begon op de bouwkavel het grondwerk, woensdag werden de zes units geplaatst, vrijdag zijn ze klaar en volgende week kunnen de bewoners er in.

Basisontwerp
Het basisontwerp heeft een oppervlakte van 25 vierkante meter. Dat omvat een woonkamer met keuken, een badkamer met toilet en douche en een plek voor een wasmachine. Geslapen wordt er op een soort zolder boven de keukenhoek en badkamer, te bereiken met een ladder. De woning heeft aansluitingen voor water, riool en elektriciteit. „Het huisje voldoet aan alle eisen van het bouwbesluit. En het is duurzaam, de benodigde energie wordt met zonnepanelen opgewekt.”

Prijs
De prijs? Woningcorporatie Wonion (de opdrachtgever voor de zes units in Varsseveld) betaalt per stuk 35.000 euro. De prijzen in de markt variëren volgens Bodegraven van 20- tot 50.000 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Achterhoek