-
PREMIUM2
De opmars van walnoten van eigen bodem: in Zoelen maken ze er onder meer walnootolie van
Walnoten importeren we uit Californië, Chili, Frankrijk of Oostbloklanden. Houdt hij niet van het Nederlandse klimaat en bodem? Om die reden, maar ook omdat noten steeds nadrukkelijker als onderdeel van een gezond voedingspatroon worden gepromoot, worden hier steeds meer walnootbomen - er zijn veel verschillende rassen - aangeplant. -
PREMIUMlekker
Corné bakt het Edenaartje, een lokale lekkernij voor bij de koffie
EDE - Lokale patisserie kom je in deze regio niet veel tegen. Het bestaat wel, bewijst het Edenaartje. Op naar bakkerij Ten Veen, met winkels in Ede en Bennekom. -
PREMIUMOver de tong1
Stilte heerst in kroonjaar Kromme Dissel: ‘Ik word hier wel heel verdrietig van’
HEELSUM - Een kroonjaar voor De Kromme Dissel, waarschijnlijk. In normale omstandigheden had Michelin de vijftigste ster al uitgereikt, maar de uitreiking is uitgesteld naar eind maart. En dan ben je chef-kok in een feestjaar met een gesloten restaurant. -
PREMIUMOver de tong
Smakelijke dumplings uit de magnetron, het kan wél
Chef-kok Nico Klaver van restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen heeft niet stilgezeten tijdens de lockdown. Hij ontwikkelde ‘restauranteten’ voor de supermarkt. -
PREMIUM
De lente moet verlossing brengen voor de horeca na rampjaar 2020: ‘De positiviteit is gebaseerd op de supermooie zomer’
De horeca laat 2020 graag achter. Maar we nemen ook wat mee naar dit jaar. Betere afhaalmaaltijden bijvoorbeeld, meer koffie-to-go en culinaire diners voor thuis. De verwachting is dat in het tweede kwartaal de weg omhoog inzet.
-
PREMIUMOver de tong
Lekker Gelderland: een nieuw boek over eten en koken op landgoederen en kastelen
Eten op het ritme van de seizoenen. We zijn het verleerd, maar dat dit vroeger de gewoonste zaak van de wereld was, blijkt uit het boek Lekker Gelderland; over eten en koken op landgoederen en kastelen. -
PREMIUMColumn Ellen Willems
De dark side
‘Mama is overgelopen naar de dark side.’ Het gaat over het avondeten waar vandaag wederom geen vlees aan is toegevoegd. Wel een ei overigens, maar dat telt niet, aldus de mannentieners. -
PREMIUM
Eerste winkel met ‘pinot uit de polder’ geopend
Een fysieke wijnwinkel waar alleen wijn van eigen bodem verkocht wordt, is deze week geopend. ‘’De Nederlandse wijn is al jarenlang in opmars en inmiddels ook van hoge kwaliteit. De tijden van zure bocht zijn voorbij.‘’
-
PREMIUMOver de Tong
Van miljonairspizza tot culinaire friet: dit is hoe de horeca de lockdown te lijf gaat
Nu de horeca voor de tweede keer dicht is, is thuisbezorgen een permanente nieuwe bedrijfstak. De sterrenchef van Rijnzicht bakt pizza's met eendenlever en eigenaar van Bistro Jules begint een culinair frietkot vanuit de open keuken. ,,Ik word er in ieder geval gelukkig van.‘’ -
PREMIUMDe Pollepel thuis
Oh là là! Bistrot du Bac brengt Franse klassiekers en romantiek bij je thuis
Nu gasten vanwege een nieuwe ‘coronasluiting’ niet meer uit eten kunnen, komen de restaurants lekker naar de mensen toe. Natuurlijk kun je een pizza afhalen of laten bezorgen, maar je kunt er thuis ook een culinair feestje van maken. Zo staat als eerste Bistrot Du Bac uit Rotterdam-Katendrecht voor onze deur, met tassen vol klassiekers uit de Franse keuken. -
PREMIUMOver de tong
Restaurant Stam in Ede: ‘Deze kok maakt zich nergens makkelijk van af’
Stam is de naam van het restaurant in Ede. Een naam die ik niet meteen begreep, maar die helder wordt als je parkeert. Het is namelijk gelegen naast een bos. -
PREMIUMlekker
Do Bongers maakt ook van lelijke kool ‘Sexy Sauerkraut’
Een aangevreten kool weggooien? Zonde. Met hulp van melkzuurbacteriën zet je het om tot een smakelijke zuurkool. Do Bongers (28) gaat veel verder. Ze begeleidt het proces nauwgezet om te komen tot bijzondere smaken. -
PREMIUMOver de tong
Als je écht proeft, word je omarmd
Dringt smaak écht tot je door? Die vraag mag je jezelf gerust eens stellen. Waarschuwing vooraf: het antwoord kan ontluisterend zijn. Vaker is het hap-slik-weg. Tijd om goed te proeven, onze spijsvertering en zelfs gelukgevoel een plezier te doen, gunnen we onszelf nauwelijks.
-
PREMIUM
Een blauw vinkje op deur van De Zilte Zeemeermin van Visbroertjes
Luuk de Haan en zijn broer Wiebe (de Visbroertjes) zijn met hun visspeciaalzaak De Zilte Zeemeermin in de Steenstraat in Arnhem een van de eerste viszaken in Nederland met het keurmerk voor duurzame vis. ,,Alle supermarkten doen dit al, maar in de handel gebeurt het nauwelijks.” -
PREMIUMover de tong
Laagdrempelig, hartelijk en heel fijn eten: Een zaak naar mijn hart
Rivus is een nieuw restaurant in Arnhem, om de hoek van de Korenmarkt. Met een heerlijke Italiaanse slag als het gaat om inrichting en hartelijkheid. -
PREMIUMover de tong
Een stadse Gastrobar vol hoogtepunten, alleen jammer van dat ene bord
Gastrobar Blend 61 is nieuw in het Winterwijkse. Stads met Achterhoekse gastvrijheid beloven de eigenaren. En dat klopt eigenlijk wel. -
Lekker groen
Tuintips: Knoflook poten in de herfst
Het is nu bijna de tijd om knoflook te planten. Een aanrader, want je stopt een teen knoflook in de grond en in het voorjaar oogst je een hele bol. De herfst is de beste tijd om knoflook te planten, want de teentjes hebben namelijk minimaal een maand onder de tien graden Celsius nodig om een bol te kunnen worden.
-
PREMIUMLekker groen
Ketchup van wilde appels
Wildplukken is een mooie manier om de natuur te ontdekken. Koks en wildplukkers delen hun kennis in deze rubriek. Vandaag plukken Jesse Noordegraaf en Rens Pörtzgen wilde appels. -
PREMIUMOver de tong
Het zit goed bij brasserie De Heerlyckheid in Bredevoort
Het was nodig vijf jaar te bouwen aan het vroegere onderkomen van de Zusters van Thuin en Freren. Nu staat in het Achterhoekse stadje Bredevoort brasserie De Heerlyckheid. -
PREMIUMOver de tong
Een warm bad in het Broederenklooster: het plezier straalt ervan af
Van het sobere kloosterleven is niets meer te merken. Bij het Broederenklooster in Zutphen kom je in een luxe warm bad waar het aan niets ontbreekt.
-
PREMIUMover de tong
The Hunting Lodge heeft het roer omgegooid, en hoe pakt dat uit?
The Hunting Lodge was synoniem voor statuur en gastronomische gerechten. Dat is niet meer. Een wortel ligt nu als wortel op het bord. -
Populaire eetrubriek Over de Tong voor het eerst terug sinds de lockdown: ‘Ik ben geen RIVM-controleur’
De populaire eetrubriek Over de Tong keert vandaag terug in De Gelderlander. Vanwege de coronacrisis waren de horecazaken lange tijd dicht. Journalist Ellen Willems recenseert al jaren restaurants op verschillende onderdelen voor de krant en is nu weer volop aan het werk. -
PREMIUM
Broccoli toch? Ik antwoord dat het een bloemkool is
Ze heeft een glazige blik, drukt wat op het scherm voor haar en legt het ding opzij. De producten die na de kool op de band liggen, hebben een streepjescode. Altijd handig. Het ding met die witte roosjes en groene bladeren heeft die niet. -
PREMIUM
Festival van de toekomst: corona-proof snacken op het Akoestikumterrein in Ede
-
PREMIUM
Welkom in Blou, de nieuwe hotspot-op-hoogte in Arnhem
Heb je een prachtige rooftopbar hoog boven Arnhem, is dat niet eens het hoogtepunt. Want dat is het prijswinnende toilet. -
PREMIUM
Bliep bliep, smakelijk eten; bij Dadawan bedienen robots straks de gasten aan tafel
MAASTRICHT/ARNHEM - James die je welkom heet, Amy die je vast een drankje brengt en Aker die vervolgens het eten aan tafel serveert. Wie straks bij restaurant Dadawan in de Eindhoven gaat eten, hoeft bij deze drie medewerkers in ieder geval geen anderhalve meter afstand te houden. -
PREMIUM
'Zeewier in een hamburger, het is een blijvertje’
WAGENINGEN - Mendelt Tillema (27) van UmaMeats wil vanuit Wageningen de wereld veroveren met zijn zeewierburgers. ,,Mijn UmaBurger in de kantine, dat geeft een magnifiek gevoel.” -
PREMIUM
Sterrenrestaurant voor het eerst weer vol in coronatijd: ‘Mensen willen er weer op uit’
HEELSUM/ DOETINCHEM - Het bekende sterrenrestaurant De Kromme Dissel in Heelsum zat vrijdagavond voor het eerst sinds tijden weer vol. -
Ei-tosti is een vinding in de ‘coronavakantie’
Wel eens een eit-tosti gegeten? Het begint met een witte boterham waar je een vierkant raam in snijdt. Het ‘venster’ bewaar je. Op de randen smeer je aan beide zijden boter, je bakt deze in de pan en tikt in het venster een eitje.
-
Topkok geeft inspiratie uit de eetbare natuur voor thuis
Gelderse topkoks koken nu niet in hun restaurant. Wel delen ze recepten om thuis te maken. Gewoon, vanuit huis. Met een beetje uitdaging, dat wel. -
PREMIUM
Beleggers steken massaal geld in nieuwe Rodeo Grill Arnhem tijdens coronacrisis
ARNHEM De ondernemers Dagmar Mous en René Lancee sleepten in deze tijd van coronacrisis via Horeca Crowdfunding Nederland HCN 150.000 euro binnen voor de afronding van de bouw van hun droomrestaurant Rodeo Latin American Grill Restaurant in Arnhem. -
PREMIUMover de tong
Een betoverend voorbeeld van de Nieuwe Nederlandse Keuken vind je midden in Arnhem
Midden in het voetgangersgedeelte van centrum Arnhem is daar café De Groen. De Groen omdat de gelijknamige Grolsch-familie eigenaar is. Maar het slaat zeker ook op de gerechten op het bord.