Volledig scherm
Bij restaurant Vieux Paris kan je gerechten in het Frans bestellen. © Marina Popova

Arnhemse Vieux Paris is klein maar heel fijn

Over de TongARNHEM - Moeite met het einde van de zomer? Kruip dicht bij elkaar in Petit Brasserie Vieux Paris. Alsof je bij vrienden gaat eten die toevallig ook nog andere leuke mensen hebben uitgenodigd.

Ik houd even mijn buik in, grapt een gast die tracht enkele centimeters ruimte te geven. Ik wurm me tussen hem en een andere gast door en bereik het meest knusse hoekje ooit gezien in een restaurant. 

Klein, maar grootse sfeer

Volledig scherm

'Ja, het is een klein hok hier', zegt gastheer Theo met een verontschuldigende glimlach. Hij zet meteen een mandje brood met homemadeknoflooksaus en een klein hapje met garnaal en venkel neer en herschikt peper, zout, flesje tabasco, olijfolie, water, kaars en servetten met zilveren ring, zodat er straks plek is voor de borden. De petit brasserie in Arnhem is klein, de tafels zijn krap, maar de sfeer is groots.

Het restaurant is ook donker. De muren en het plafond zijn matzwart geschilderd. Overal, ook aan het plafond, hangen enorme spiegels met goudkleurige lijsten en de stoelen zijn bekleed met donkerrode stof. Het spaarzame licht komt van een kroonluchter, en van mooie oude lampenkapjes boven de ovale bar midden in het restaurant.

Aanschuiven
Maximaal 24 mensen kunnen hier tegelijk eten en dat is al behoorlijk inschikken. Je kunt aan een tafeltje zitten, maar met een stel aan de bar schuiven kan ook. Dan heb je meteen zicht op de Big Greeg Egg en kok Piet. Hij oogt geconcentreerd maar zeker ontspannen, de geblokte theedoek lijkt standaard over de schouder geslagen.

Een fles rode wijn? Dan zou ik de vin du moment nemen, zegt Theo. Samen met Piet heeft hij die op de wijnafdeling van een grote Franse supermarkt gekocht. ,,Dan kopen we eerst een fles en drinken dan samen in de auto een glaasje, met wat brood'', legt hij uit. Deze smakelijke bordeaux werd op de parkeerplaats goedgekeurd en een paar dozen gingen mee terug naar Holland. Net als Frans bier overigens.

Ik eet escargots, aan de andere kant van de tafel staan kikkerbillen. Mijn slakken, traditioneel in het bakje met de twaalf gaten en zonder het huis, is in olie met peterselie en knoflook gegaard. De knoflook overheerst niet. Dat is evenmin het geval bij de kikkerbillen, of eigenlijk de benen van de kikker. Die komen van de Green Egg en zijn rokerig van smaak. Het kikkervlees is mals en zacht.

Menukaart

We praten ondertussen met de gasten naast ons, die nog geen 30 centimeter van ons af zitten. Ook aan de bar zie ik mensen, die los van elkaar binnenkwamen, nu samen een praatje maken terwijl ze eten. Piet komt geregeld uit de keuken en als een tafel een verkeerd voorgerechtje krijgt, bespreken de heren midden in de zaak waar de fout ligt. Vriendelijk, hardwerkend maar zonder stress en met veel plezier. En morgen zijn we al weer vrij, zegt een van hen met een knipoog. 

De rekening

Wijn van het moment €20,50
Twee keer driegangendiner €51,50
Twee keer espresso €5,00

Totaal €77,00

Dat klopt, want Vieux Paris is maar drie dagen in de week open. De menukaart is in het Frans en dat maakt dat het net iets lekkerder klinkt. De vertaling staat er overigens ook bij, dus je weet ook wat je gaat eten als je Frans niet top is. De kaart biedt typische Franse gerechten, traditioneel klaargemaakt zonder ingewikkelde zaken eromheen. Kikkerbillen, slakken, foie gras, eendenborst met sinaasappelsaus, kalfslever met spek en ui.

Hoofdgerecht
Mijn hoofdgerecht is zo'n Franse klassieker, de canard à l'orange, eendenborst met sinaasappelsaus. De eend is rosé en komt van de barbecue. Jammer dat de typische smaakmaker aan eend, de vetlaag, niet krokant is. De sinaasappelsaus is licht en het hartige en lichtzoete zijn samen klassiek lekker. De rundersukade aan de overkant ligt in eigen jus, na een lange dag garen, boterzacht op het bord van mijn gast. Goddelijk, is het commentaar.

Bij de hoofdgerechten hoort een stellage met bakjes. Door die stellage gaan de bijgerechten de hoogte in en blijft meer ruimte over op tafel. Ze zijn gevuld met Franse frietjes, wittekoolsalade met komijn, aardappelgratin en een bakje met gestoofde prei en bloemkool. Het zijn geen bijgerechten die zijn afgestemd op het vlees op het bord, maar ze zijn wel stuk voor stuk smakelijk en het prikt lekker weg uit die bakjes.

Genieten doe ik ten slotte van de tarte tatin van appel, een taartje die met het deeg bovenop is gebakken. Net uit de oven en heel even afgekoeld maar nog warm genoeg om het vanille-ijs te laten smelten. Een zoet einde van een maaltijd in een klein stukje Parijs in de binnenstad van Arnhem.

Conclusie

Wat deze brasserie niet heeft, zijn ruime tafels, schilderijtjes op het bord, kinderstoelen, glutenvrije maaltijden en kindermenu's en ook als vegetariër heb je er niks te zoeken. Maar Vieux Paris heeft wel een ongekende charme met Frans eten zonder tierlantijntjes en twee eigengereide gastheren met hart voor de gast. En o ja, mekkeren als het iets langer duurt, hoef je niet te proberen. Neem gewoon nog een glas wijn, is dan het antwoord.