Volledig scherm
175371 Velp, 18 juni 2017. Buitenplaats Beekhuizen: Woodz, mooie plek om buiten te eten met kinderen. (opdr. E. Willems)foto Marc Pluim MP dgfotoCentrale Redactie, Over de Tong © Marc Pluim

Attent en nul stress bij Woodz in de bossen bij Velp

Over de tongVELP - Even de wildroosters over en je kunt aanschuiven bij Woodz in de 'woods' bij Velp. Om volledig relaxed en met een heus vakantiegevoel een prima maaltijd te eten.

Het is eigenlijk een container op een open plek in het bos. Heel eenvoudig ingericht, als een foodtruck maar dan zonder wielen. Met, zoals de naam doet vermoeden, zo veel mogelijk hout en ander bijna onverwoestbaar materiaal. Ik ga zitten aan een tafel op een houten vlonder en ben al onthaast voordat mijn zitvlak de stoel raakt.

Woodz is een pop-up restaurant bij Buitenplaats Beekhuizen in Velp. En dat is een kampeeraccommodatie van het luxere soort, waar je in lodgetenten inclusief hottub, veranda en kachel kunt kamperen in de bossen van Nationaal Park Veluwezoom. Woodz is dus ook het campingrestaurant, maar gasten die niet kamperen zijn van harte welkom. En in dit tweede jaar van Woodz lijkt dat goed te lukken, want op een mooie avond kan je fluiten naar een plekje zonder reservering.

Ranja

Volledig scherm

Ik bestel een borrelplank als voorafje voor het hele gezin en een kan ranja voor 3,50 euro voor de kinderen. Eén van de kinderen gaat inmiddels met het hoofd naar beneden van de glijbaan, de ander hangt aan de kabelbaan en nummer 3 heeft een bal gevonden en een voetbalvriendje.

Wie denkt dat dit alles gepaard gaat met veel lawaaioverlast van schreeuwende en rennende kinderen, heeft het mis. Het terras met de picknicktafels in het gras en op houten vlonders en de speeltoestellen zijn heel ruim opgezet op de open plek in het bos. Het blijft heel rustig daardoor.

Ruimhartig
Het plankje arriveert, en zoals een borrelplank moet zijn, is deze ruimhartig gevuld. Op het bord gefrituurde inktvisringen, brood met sausjes, zachte ham en kruidige worst van een goede slager en ruime stukken zachte kaas. Een kleine grijze wolk waar gedurende 5 minuten spetters uit vallen, kan de rust niet verstoren. Overigens hebben ze hier wel een probleem als het onverwacht hard gaat regenen, want de capaciteit in het open veld is een stuk ruimer dan die van binnen of onder de luifel.

Hoofdgerechten

Bij het hoofdgerecht bestellen we rode wijn. Net als bij de gerechten is het een bescheiden, maar prima kaart. Voordat mijn hoofdgerecht komt, waarschuwt de bediening nog even dat de Indiase groentecurry pittig is uitgevallen. Ik kan eventueel blussende yoghurt toegevoegd krijgen als mij dat beter lijkt. 

De rekening

Borrelplank €15,50
Biefstuk €19,50
Groentecurry €16,50
2 x Rabarbercrumble €11,00
2 x frisdrank €5,00
2 x wijn €8,00
2 x koffie €4,60

Totaal €80,10

Het is attent, en de curry is goed pittig, maar zeker niet te. De stukken wortel, zoete aardappel en erwten zijn zacht maar niet uit elkaar gevallen en het eet lekker met het warme platbrood, waar nog een frisse komkommeryoghurtdip naast staat. Die heeft ook een blussende werking. Enige minpunt vind ik de te grote stukken gember; die smaak moet je proeven maar niet terug vinden als een stukje.

De biefstuk is gebakken zoals besteld, medium-rare, en mals. Het is afgemaakt zoals de Zuid-Europeanen het graag eten, bestrooid met rucola, rode zachte ui en grof geschaafde Parmezaanse kaas. De frieten met mayonaise zijn lekker. Wel een beetje vreemd dat een gezin met vijf leden dezelfde schaal friet krijgt als een tafel van twee.

Uitdaging
De kinderen eten een hamburger, waarbij je stevig moet eten om die op te kunnen. Het is goed en veel rundvlees, belegd met spek, kaas, ui en tomaat. Dat alles op een broodje en dan in de kindermond krijgen, is een uitdaging. Misschien is hamburger in kinderformaat een goed idee. Andere keuze speciaal voor kinderen is een pannenkoek met warm fruit en stroop of een worst met oerfrietjes, gegrilde worteltjes en huisgemaakte appelmoes. Iets voor de middelgrote lekkerbek mist eigenlijk wel.

Een grote groep komt ondertussen het terras op gelopen. De bediening was zo lief om ons daar vooraf telefonisch voor te waarschuwen toen ik een tafel reserveerde. Als we vlak voor de groep zouden arriveren, zouden de wachttijden lang kunnen zijn. Attent, vind ik dat. En het getuigt van een strakke organisatie. In een hele kleine keuken staan ze toch voor tientallen mensen te koken en de bediening loopt heel wat kilometers over het uitgestrekte terras. Maar iedereen is uitermate vriendelijk en ontspannen. Voor een ouder echtpaar dat graag wil eten, wordt een comfortabele plek gezocht in de schaduw en twee schapenvachtjes worden van binnen gehaald om de stoelen wat te verzachten.

Ze heeft wel terecht gewaarschuwd. Met een groep op het terras wordt de wachttijd meteen een stuk langer. De koffie is al op als de rabarbercrumble met vanilleijs wordt geserveerd. Die is wel heel smakelijk met niet te gezoete rabarber en zacht vanilleijs.

Conclusie

Woodz is een heel sympathieke plek om na een wandeling of fietstocht aan te schuiven. Of gewoon heen te rijden voor een fijne avond. Je komt door de bossen om je heen en de relaxte bediening meteen in een vakantiegevoel terecht. En iedereen kan mee. Kinderen, en ook de hond mits aangelijnd. Het eten is eenvoudig maar vers en smakelijk.