Berry en Wendy van de Ven van restaurant Mezzo.
Volledig scherm
Berry en Wendy van de Ven van restaurant Mezzo. © Jan van den Brink

Bij Mezzo in Braamt klopt alles

Over de tongBij restaurant Mezzo in Braamt volgt het ene culinaire hoogtepunt op het andere. Van de langzaam gegaarde zoetwatergarnaal tot nog trager gebakken varkenswang.

Ben je al eens bij Mezzo in Braamt geweest? Ik kan op deze vaak gestelde vraag eindelijk 'ja' zeggen. En zeggen dat ik dat echt veel eerder had moeten doen.

Bij binnenkomst word ik door de gastvrouw verwelkomd, waarna ze me voorgaat naar een tafel bij het raam. Misschien komt het door het aquarium met kreeften bij de deur of door de brandende open haard dat ik meteen het gevoel krijg dat de avond iets moois in petto heeft.

Volledig scherm

De tafel is ruim en bedekt met wit linnen. De stoelen zijn groen en paars, de muren olijfgroen, de bediening in zwart met kant, de open haard brandt en er is uitzicht op de Montferlandse heuvels en het dorp Braamt. Ik stop een plakje worst met truffel in mijn mond, neem een hapje brood met groen smeersel met ansjovis en neem een slok van de aperitiefwijn. Het is nu al heel erg fijn.

Alles klopt deze avond. Om te beginnen het eerste voorgerecht, dat lijkt samengesteld om alles even zachtjes wakker te schudden. Ik proef de citrus van de citroenolie over de sashimi van rauwe makreel, verwonder me over de zachtheid van de langzaam gegaarde zoetwatergarnaal en proef dressing van zeekat, rode peper en zwarte knoflook. Het knapperige op het bord is kroepoek van curry.

Vettige chardonnay
De bediening bij Mezzo is klassiek en dat bedoel ik positief. Klassiek staat hier voor kennis van zaken en aanvoelen wat een gast wenst. En ook klassiek in gebruiken, zoals soep aan tafel in het bord schenken. Die is gemaakt van kropsla en wordt gegoten over een geschroeid plakje coquille en huisgerookte stukjes zalm. Bij de eerste happen proef ik die elementen allemaal los van elkaar en snap ik de soep niet helemaal. Maar geef het een paar tellen en de soep is op smaak en zalig.

Het derde voorgerecht is een culinair hoogtepunt. We drinken een vettige chardonnay en verwachten vis. Het is een moot van kabeljauw, perfect gegaard met glanzende lamellen, met een saus van eekhoorntjesbrood. Het is de combinatie van het zilte van de vis en het aardse van de paddenstoelen waardoor ik er bijna een whiskey bij bestel. Als ik het gerecht op heb, ben ik verrukt. Ik begin een spontane lofzang tegen de bediening die dankbaar glimlacht en dan weer rap door moet. Het restaurant zit nagenoeg vol.

De rekening

2x vijf gangen verrassingsmenu (actie) €69,00
1,5x wijnarrangement €45,75
2 x thee €7,00

Totaal €121,75

Kaaskar
Inmiddels drinken we een Franse rode wijn uit de regio Languedoc-Roussillon. Het is een combinatie van drie druivensoorten waaronder syrah, grenache en carignan. Het smaakt in de verte naar laurier en rood fruit. Uit de wijnkaart blijkt een voorkeur voor Italiaanse en Franse wijnen, afkomstig van kleinere wijnbedrijven, maar ook klassieke wijnen zijn terug te vinden. Als ik een slok neem van deze wijn denk ik zeker te weten dat we eend gaan eten. Ik heb het helemaal mis. We eten vlees van een rood, als agressief bekend staand varken, namelijk van het ras duroc. Het is een stukje sappige lende, met het lekkerste stukje, het vetrandje, lichtgeschroeid er nog aan. Het vetrandje kun je er af snijden, zegt de bediening heel attent. Maar oei, dat is toch juist zo lekker. In het vet zit de smaak. De varkenswang naast de lende is 32 uur gegaard op 68 graden, heeft veel zoetigheid en is heel lekker bij de asperges en de stevige aardappelpuree.

Inderdaad, ik blaas nog steeds de loftrompet. De kaaskar komt voorrijden en mijn gast kiest een paar niet alledaagse kazen en drinkt daar als dessertwijn een blend van cognac en druivensap bij. Bij mijn zoete dessert schenken ze een licht mousserende wijn die doet denken aan iets van kriek, licht kersenbier. Het is een fraaie afsluiter met zacht vanille-ijs onder sabayon met steranijs, korianderzaad, kaneel en rood fruit.

Conclusie
Dineren bij Mezzo in Braamt is een absolute aanrader. De ingrediënten op je bord zijn duidelijk herkenbaar, maar de smaken en combinaties verrassen toch door het overtuigende vakmanschap. Wat een boel liefde zit in deze zaak!