Volledig scherm
1810XX Elden, 07 oktober 2017. Bistro Bootsma aan de Markt (opdr. E. Willems)foto Marc Pluim MP dgfotoCentrale Redactie, Over de Tong © Marc Pluim

Bistro Bootsma: een goede bistro met hartverwarmende gastvrijheid

Over de TongARNHEM - Een eenvoudige, goede bistro met een hartverwarmende gastvrijheid van de eigenares. Dat is Bistro Bootsma in een notendop.

Volledig scherm

Rara, waar ben ik. Het is in Arnhem en ik parkeer gratis voor de deur van het restaurant. Nog een aanwijzing? Ik kijk uit op een plein dat doet denken aan een oude dorpskern. Inderdaad, ik ben in Elden, dat vroeger een dorp was en nu bij Arnhem-Zuid hoort. Ik eet bij een jonge zaak op De Brink.

Knus
Het voelt goed als je binnenstapt bij Bistro Bootsma, genoemd naar de eigenares Cleo Bootsma. Ze stapt achter de donker houten bar vandaan, neemt mijn jas aan en nodigt me uit aan een tafel naar keuze. Druk is het niet, deze donderdagavond, met zo'n vier bezette tafels. Maar door veel kaarsen, houten lambrisering en vloer en warme kleuren als wijnrood en okergeel oogt het knus. Het linnen op tafel lijkt wat veel voor een bistro, maar maakt het hier juist af.

Ik heb zin in een glas volle rode wijn en die krijg ik van haar. Ze serveert een heerlijke Italiaanse Primitivo. Mijn gast krijgt op verzoek een glas chardonnay met iets houtrijping, ook een lekker glas wijn. Het brood is net afgebakken en nog iets warm, de kruidenboter en de mayonaise met het Indiase kruidenmengsel vadouvan en iets sambal zijn zelfgemaakt.

Zwaar voorgerecht
Ik begin mijn maaltijd met een pasteitje met runderragout en bospaddenstoel. De ragout is rijk van smaak, met lang gesudderd rundvlees dat in draadjes in de saus zit. De in kwarten gesneden paddenstoelen zijn niet te vroeg toegevoegd, zodat ze ook nog een stevige textuur geven aan het gerecht. Het is best een zwaar voorgerecht, waarbij iets verfrissends niet had misstaan. Ik had de schijf komkommer die er nu enkel ligt voor de kleur, even in het zuur gedaan. Heb je kleur en meteen ook een fris element.

Het voorgerecht van mijn gast, rosbief met aardappelsalade, valt op het oog al wat tegen. Het vlees oogt niet rood als rauw rund, maar beige als gebraden varkensvlees. De rosbief is te dun gesneden en te lang gebraden en daarmee is alle smaak van het vlees in de pan verdwenen. De aardappelsalade is qua smaak op orde, maar vettig en veel voor een voorgerecht.

Volledig scherm

Charmant
Heel attent. Anders kan ik de gastvrouw niet omschrijven. Ze werkte vijf jaar bij kok Estée Strooker in 't Amusement en is elf maanden geleden deze bistro begonnen. Ze staat alleen in het restaurant, maar laat geen enkel steekje vallen. Ze ziet het meteen als er bestek ontbreekt, lege glazen komen bij haar niet voor en ze hoort oprecht graag hoe gasten een gerecht ervaren. Charmant ook hoe open ze praat over het starten van een eerste eigen onderneming.

Als hoofdgerecht bestel ik twee kippenpootjes en een stukje kiprollade gevuld met fijngesneden paddenstoelen. Het is een ruime portie vlees waarbij de twee perfect en langzaam gegaarde kippenpootjes het hoogtepunt op mijn bord vormen. Het is zacht vlees met veel kippensmaak. Heerlijk, net als de beetgare wortel en courgette met dragon.

Smurrie
De pompoenpuree en de broccolipuree op het bord hebben dezelfde structuur, heel zacht. Samen met de jus vormt dat al snel een mengsel dat een smurrie wordt op je bord. Dat vind ik minder. Aangezien er ook een salade en frieten op tafel komen, zou ik één van die purees weglaten, zodat die neiging tot mengen verdwijnt.

De ribeye van mijn gast is top. Goede kwaliteit vlees, veel smaak, mals en perfect gegaard. De groenten op het bord zijn dezelfde als bij de kip en ook weer smakelijk bereid. De beloofde eigengemaakte saus met truffel en port valt wat tegen, aangezien de saus bijna hetzelfde proeft als de jus van het kipgerecht.

Nagerechten

De rekening

Brood € 4,50
Weekmenu €22,50
Pasteitje €8,00
Kip €17,50
Crème brûlée €7,00
Witte wijn 2x €8,00
Rode wijn 2x €8,00

Totaal €74,50

Als dessert ga ik voor een klassieke crème brûlée. De kracht van het toetje zit hem in het contrast tussen het knapperige caramellaagje en de room daaronder. Dat is in orde. Jammer is wel dat de room waarschijnlijk onder de grill is gecarameliseerd, waardoor de pudding ook warm is geworden. Crème brûlée dient koud geserveerd te worden.

Het nagerecht van mijn gast, de tiramisu, valt ten dele tegen. Bij tiramisu gaat het om het mondgevoel, waarbij je het contrast tussen de natte koek met drank en koffie en de romige mascarpone proeft. Dat mist door gebrek aan romigheid. Om het anders te doen dan traditioneel, heeft de kok ervoor gekozen om kersen op het dessert te leggen. Fruit over tiramisu kan, maar dan moet het wel veel smaak hebben. Amarena kersen hadden hier niet misstaan, vanwege hun knapperige schil en hun zeer zoete typische smaak. Maar de gebruikte kersen hebben te weinig smaak en bite. Het bastogne-amandelkoekje naast de tiramisu is hemels lekker met het vanille-ijs.

Conclusie 
Bistro Bootsma is een prima plek om in Arnhem, maar buiten het drukke centrum en zonder parkeergehannes, goed, betaalbaar en niet te ingewikkeld te eten. Het eten is lekker en het ontvangst gastvrij.