Volledig scherm
Restaurant De Portier. © Do Visser/De Gelderlander

De Portier: Een nieuwe wachter voor Nijmegen

Voor de rubriek Over de Tong gaan een verslaggever van De Gelderlander en een culinair expert anoniem uit eten. Dit keer met een budget van meer dan 35 euro per persoon voor een driegangendiner exclusief drank. Deze keer ons oordeel over restaurant De Portier in Nijmegen.

Net zo onontkoombaar als de hoofdletter aan het begin van dit verhaal is de ligging van restaurant De Portier in Nijmegen. Wie over de Waalbrug de stad inrijdt en rechtsaf slaat, richting de Waalkade, komt er vrijwel meteen langs. Ingeklemd tussen de middeleeuwse stadsmuur en museum Het Valkhof lijkt het over de ingang van de stad te waken.

Poortwachter
Het pand heeft een decennialange horecageschiedenis, als 't Poortwachtershuys, La Vie en Rouge en Het Nieuwe Poortwachtershuys. Toch woonde er nooit een poortwachter: het werd gebouwd rond 1650 als koetshuis van een stadsvilla, die stond op de plek van het huidige Valkhofmuseum. Deze zomer werd het restaurant overgenomen door Francien Streng en haar man Ruth Bisseling, tot dan toe uitbaters van De Altena in Oosterhout. Ze bouwden een moderne glazen pui aan het historische pand en gingen op 18 september open. Wij mogen op deze herfstige dinsdagavond, een maand na de opening, de eerste indrukken opdoen.

De ontvangst is zeer gastvrij. We worden welkom geheten, onze jas wordt aangenomen en ons wordt een tafel gewezen. Gratis kraanwater wordt meteen geserveerd.

Publiek
Het oude pand is ingericht als bar, het restaurantgedeelte bevindt zich in de glazen uitbreiding. Die is strak en modern vormgegeven, met veel glas, zwarte pilaren en een grijze vloerbedekking. We zitten op hemelsblauwe kuipstoeltjes aan een gedekt tafeltje. De zaak zit behoorlijk vol, we tellen ruim 20 gasten. Het publiek is gemêleerd, van 'type bouwbedrijf' tot 'type universiteit'.

Ik trap af met een glas bokbier (€3,25), de expert vraagt om een droge witte huiswijn en krijgt een blend van onder meer grüner Veltliner (€5). "Een goeie, frisse aperitiefwijn", stelt hij vast. Onze sommelier vanavond is Simone Breijnaerts, en zij is samen met Francien Streng eigenaar van Women on Wine. Dat bedrijf importeert Oostenrijkse kwaliteitswijnen, en het Alpenland is dan ook de terugkerende factor in de wijnkeuzes van vanavond.

Menu's
De Portier heeft verrassingsmenu's van 4, 5 en 6 gangen. Als mijn tafelgenoot vraagt of hij ook een driegangenmenu kan bestellen, blijkt dat geen probleem. Het komt voor 40 euro op de bon. Ik kies van de kaart.

Voorgerechten
Na een mooie amuse verschijnen de voorgerechten. De kenner wordt bedacht met piepkuiken (kuiken van 4 tot 6 weken oud). Hij krijgt een suprême (filet met het bovenste lid van de vleugel) en een geconfijt boutje. Daarnaast ligt een rouleau, een ronde plak koude bereiding van room, gelatine en de afsnijsels van het kuiken, omwikkeld met nagelhout, gedroogd Achterhoeks rundvlees. "Een creatief gerecht, mals, lekker, en het ziet er ook mooi uit", prijst hij.

Ik bestel een voorgerecht met de eenvoudige naam Rund (€17) en krijg een prachtig bordje met rundertartaar met plakjes gerookte ribeye, knapperige uiringen en een zachtgekookt eitje. Zeer smaakvol, mijn enige kritiekpuntje is dat de tartaar iets minder aangemaakt had mogen zijn.

We hebben gevraagd om passende wijnen. Mijn overbuurman krijgt bij zijn entree een glas Oostenrijkse grüner Veltliner (€6,50), voor mij wordt een Italiaanse soave classico (€6,50) ingeschonken. Beide witte wijnen matchen goed met het eten.

Bediening
Ondertussen worden wij uitstekend bediend door Simone en haar mannelijke collega. Beiden hebben een enorme warenkennis, nemen de tijd om de gast te adviseren en weten precies de juiste, losse maar niet té jolige toon aan te slaan. Top horecamensen.

Hoofdgerechten
Als hoofdgerecht heb ik Bresseduif besteld, een Franse gefokte duif (€29). Ook ik krijg een suprême en een boutje, met daarbij een stukje gebakken bloedworst en, zeer origineel, witte bonen, gepaneerd met panko (Japans broodkruim) en gefrituurd. Het vlees is heerlijk en zo mals dat het bijna smelt in de mond. Aangezien een duif een stuk kleiner is dan een kip is het gerecht niet erg omvangrijk, en daarmee volgens ons niet helemaal in verhouding met de pittige prijs.

Mijn disgenoot krijgt een flat iron steak, een Amerikaanse benaming voor een sukadelap waaruit de zeen is weggesneden. Het vlees is erg mals en mooi rosé gebakken. De smaak neigt naar het leverachtige, wat er op wijst dat het wellicht wat al te lang heeft gerijpt. Het garnituur van spinazie, spinazieolie en schorseneren is in orde. "Allemaal even smaakvol", luidt het commentaar. We drinken allebei een rode wijn van de blaufränkische druif uit het Oostenrijkse Burgenland (beide €6,50). Die van mijn disgenoot wat fluweliger, die van mij wat aardser, allebei lekker.

Nagerechten
De wachttijden zijn nooit lang, dus tijd voor de nagerechten. De ervaren horecaman krijgt een toetje waarin ananas, kokos en gin-tonic de hoofdrol spelen. "Een lekker fris en tropisch gerecht. En dat terwijl ik niet eens zo'n kokosfan ben", luidt zijn oordeel. Ik geniet van een plankje met zeven stukjes kaas (€16) van bijzondere soorten, mooi op temperatuur.

Onder de dubbele espresso's (€2,75, voor mij met 3 mooie friandises €6,50) laten we de avond nog eens de revue passeren. We concluderen dat Nijmegen een restaurant rijker is. De Portier is niet goedkoop, maar op een paar details na krijg je waar voor je geld.

Prijs voor een diner voor 2, inclusief drank: 145,50 euro. De Portier, Kelfkensbos 57, 6511 TB, Nijmegen. Tel. 024-6792719.

Volledig scherm
Restaurant De Portier in Nijmegen. © Do Visser/De Gelderlander
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.